Românii, atraşi de mirajul petrodolarilor


    16 tehnicieni români antrenează în zona Golfului Persic
16 tehnicieni români antrenează în zona Golfului Persic

Fotbalul românesc se confruntă cu un nou exod. Aşa cum după Revoluţie toată lumea visa să plece în occident, aşa acum lumea arabă a ajuns un El Dorado al fotbalului, banii şeicilor pasionaţi de fotbal fiind cel mai bun stimulent pentru plonjatul într-un fotbal complet diferit de cel european.

Sinonimi cu performanţa în zona Golfului Persic sunt doar trei antrenori români. "Regele" lor este Ilie Balaci, care a câştigat 20 de trofee în ţările de acolo.

Al doilea este Anghel Iordănescu, care a cucerit de două ori Cupa Campionilor Asiei, cu Al-Hilal şi cu Al-Ittihad, din Arabia Saudită, iar al treilea Cosmin Olăroiu, cel care practic a revoluţionat Al-Hilal-ul modern, formaţie considerată un Real Madrid al Orientului Mijlociu.

Rezultatele şi felul în care aceştia au lucrat au dechis porţile pentru români la arabi, însă nu pentru toţi condiţiile sunt aceleaşi. Lumea antrenorilor români din Golful Persic este acum un puzzle cu imagini diferite.

BOGAŢII

În acest moment doar Olăroiu şi Andone activează la formaţii cu pretenţii, unde se cere performanţă maximă. Ei au salarii "barosane" şi beneficiază de condiţii la cel mai înalt nivel, permiţându-şi să cumpere jucători cu preţuri destul de mari.

MODERAŢII

Ilie Balaci şi Grigore Sichitiu conduc două formaţii cu dorinţă de a creşte valoric, dar fără mare potenţial. Fotbalul din Kuweit, dar şi cel din Oman, are un nivel inferior celui din Arabia Saudită, Emirate şi Qatar, iar condiţiile sunt direct proporţionale cu rezultatele. Ilie Balaci şi Grigore Sichitiu au salarii de până în 300.000 de dolari pe an.

MODEŞTII

Costică Ştefănescu şi Aurel Ţicleanu sunt antrenori la echipe slăbuţe, de amatori. Al-Tadamon a terminat anul trecut pe penultimul loc din Kuweit, iar Al-Sahel e în liga a doua, având gânduri de promovare. Cei doi câştigă în jur de 10.000 de dolari pe lună.

ANEXELE

O categorie importantă este cea a antrenorilor secunzi, a celor cu portarii ori a preparatorilor fizici, cei care se „lipesc" la echipele antrenorilor principali, care cer în contract să aibă colaboratori români.

Poziţia şi retribuţia acestora variază în funcţie de valoarea şi echipa principalului. Spre exemplu, Cătălin Necula, secundul lui Olăroiu, câştigă 200.000 de dolari anual, Iulian Mihăescu, secundul lui Andone, are 120.000 de dolari pe an, în vreme ce Aristică Cioabă, secundul lui Ştefănescu, primeşte 4.000 de dolari pe lună.

Important este însă că toţi cei care activează în Golful Persic au salarii mult peste ce ar primi în ţară, în cazul în care ar avea unde să antreneze.

FotoJet (11) jpg
mihai voropchievici 1 jpeg
FotoJet (10) jpg
front 2 (captura video) jpg
Luna sangerie horoscop shutterstock 2162086307 jpg
Alina jpeg
avalansa cabana capra FOTO IPJ Arges jpg
horoscop 18 noiembrie jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (4) jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
foto1 jpg
Alina jpeg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caini 3 jpg