5 inamici dovediţi ai ficatului
Sunt factori despre care se presupune că dăunează ficatului, dar există şi cauze dovedite ale bolilor hepatice, printre care virusurile hepatitice. Iată care sunt cei 5 inamici ai ficatului.
Consumul excesiv de alcool – mai mult de 3 băuturi alcoolice pe zi – , pe perioade lungi, provoacă boala hepatică alcoolică. Când ficatul încearcă să descompună alcoolul, reacţia chimică ce rezultă poate să dăuneze celulelor hepatice. Această deteriorare poate să ducă la inflamaţie şi la leziuni, pe măsură ce ficatul încearcă să se repare singur. O persoană care e infectată cu virusul hepatitic B sau C și care consumă alcool zilnic prezintă un risc sporit de a face cancer la ficat, față de o persoană infectată care nu consumă alcool.
Inamici dovediţi ai ficatului - Virusurile hepatice
Peste tot în lume, infecțiile cu virusurile hepatitice reprezintă o problemă de sănătate publică. În vreme ce infecția cu virusul hepatitic A nu se cronicizează, cele cu virusurile B și C evoluează, în lipsa tratamentului, cu consecințe precum ciroza sau cancerul hepatic. Contra virusului hepatitic B există un vaccin, nu și pentru cel al hepatitei C.
Inamici dovediţi ai ficatului - Fumatul
Pe lângă alcool, fumatul poate provoca leziuni importante la nivelul ficatului şi contribuie la dezvoltarea cancerului hepatic. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, fumatul poate creşte dramatic riscul de îmbolnăvire de cancer la ficat. De asemenea, aproape jumătate din cazurile de cancer hepatic sunt asociate cu fumatul.
Inamici dovediţi ai ficatului - Expunerea la substanţe toxice
În anumite cazuri, expunerea la unele substanţe chimice toxice poate dăuna ficatului, prin iritarea celulelor hepatice. Acest lucru are drept rezultat inflamaţia (hepatita), reducerea secreţiei fluxului biliar prin ficat (colestază) şi acumularea de trigliceride (steatoză). Anumite substanţe chimice precum steroizii anabolizanţi, clorura de vinil şi tetraclorura de carbon pot provoca apariţia cancerului de ficat.
Inamici dovediţi ai ficatului - Elimentele bogate în grăsimi şi zahăr
Persoanele care consumă în exces dulciuri procesate şi grăsimi de origine animală pot face boala ficatului gras. Factori favorizanţi sunt diabetul, obezitatea. Steatoza este produsă de acumularea de grăsimi în ficat, ceea ce provoacă inflamaţie. Uneori, boala poate progresa într-un stadiu mai sever şi provoacă leziuni hepatice. Steatoza hepatică nonalcoolică poate fi însă detectată uşor şi ţinută în frâu, cu o dietă corespunzătoare, pentru a preveni apariţia complicaţiilor.