5 legume care sunt mai sănătoase gătite decât crude

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Toţi medicii şi nutriţioniştii îţi recomandă să mănânci cât mai multe fructe şi legume proaspete, ştiut fiind faptul că prin preparare termică se ­pierd vitamine şi minerale. Totuşi, trebuie să ştii că unele legume sunt mai sănătoase gătite decât în stare crudă.

Morcovii, spanacul, roşiile, ardeii sau ceapa se numără printre alimentele care, odată gătite, devin mai nutritive şi mai uşor de digerat. Totuşi, contează metoda de gătire. Unele trebuie fierte, altele coapte, altele sotate uşor în ulei sau făcute la aburi.

  • Spanacul. Conţine oxalaţi, nişte acizi care împiedică absorbţia calciului şi a magneziului în organism. Consumat frecvent în stare crudă, rişti deficit de calciu, dar şi depuneri de oxalaţi la rinichi. Prin gătire, cantitatea de acizi oxalici scade cu 5-53% dacă îl prepari la abur şi cu 30-87% dacă îl fierbi uşor. De asemenea, spanacul preparat termic conţine mai mult betacaroten, magneziu, fier şi luteină decât în stare crudă.
  • Morcovii. Sunt cunoscuţi pentru conţinutul ridicat în betacaroten, un antioxidant natural care, în corpul nostru, se transformă în vitamina A. Totuşi, betacarotenul nu este atât de bine absorbit atunci când morcovul e consumat crud. E nevoie de puţină grăsime. O soluţie este să-l sotezi puţin în ulei de măsline sau de cocos. Potrivit studiilor, nivelul de betacaroten creşte considerabil dacă morcovul este uşor încălzit în ulei sau fiert la abur. În plus, e foarte gustos. Betacarotenul susţine sănătatea ochilor, a dinţilor, a pielii şi întăreşte oasele.
  • Roşiile. Licopenul din compoziţie, acel pigment responsabil de culoarea roşie, e foarte bun pentru sănătatea organismului. Are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare, ajutând la prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare şi chiar poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. El este absorbit mai bine în corpul nostru dacă roşia e preparată termic (transformată în sos/pastă sau adăugată în ciorbe, mâncăruri gătite). Nu-i de mirare că, în urma cercetărilor, s-a observat că persoanele raw-vegane (care consumă legume şi fructe crude) au un nivel normal de nutrienţi în organism, mai puţin de licopen.
  • Ardeiul roşu. Este o sursă uimitoare de carotenoizi, a căror cantitate, ca şi în cazul morcovilor, creşte prin gătire. Specialiştii citaţi de curejoy.com te sfătuiesc să coci la cuptor ardeiul sau să-l sotezi în puţin ulei, mai degrabă decât să-l fierbi. Dar atenţie la timp! Ţinut prea mult pe foc, se pot distruge antioxidanţi valoroşi.
  • Ceapa. Deşi ceapa călită şi-a câştigat reputaţia de aliment nesănătos, dacă e fiartă sau călită puţin în apă ea devine chiar mai sănătoasă decât cea crudă. Prin preparare termică îi va creşte conţinutul de flavonoide din compoziţie, valoroase pentru protejarea organismului împotriva radicalilor liberi.

Ceapa, un adevărat medicament

simeon stalpnicul png

Ceapa are proprietăţi antibiotice, antiseptice şi antifungice, fiind cunoscută de sute de ani ca remediu pentru afecţiunile gâtului. Bogată în vitamine, antioxidanţi, probiotice şi minerale, ea întăreşte imunitatea, ajută la eliminarea toxinelor, calmează tusea şi desfundă căile respiratorii. Astfel, pentru tuse, un leac din bătrâni e maceratul cu ceapă. Se taie o ceapă în felii, se adaugă peste ea miere şi se lasă peste noapte. A doua zi se iau câte două linguriţe din sucul format, din două în două ore. Pentru durerile în gât, foarte bun e ceaiul de ceapă. Se fierb două cepe mici (cu tot cu foi) în 500 ml de apă. Când s-au înmuiat, se strecoară, se lasă puţin la răcit, apoi se adaugă miere. Ceaiul acesta e un excelent antibiotic natural şi ajută la ameliorarea simptomelor date de gripă şi răceală.  În caz de bronșită, se bea un amestec din lapte cald cu o linguriță de suc proaspăt de ceapă și câteva picături de suc de usturoi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net