Cât de «mai bună» e ţigara electronică
Tu câte ţigări ai fumat azi? Cam multe, nu? Dacă ţii la sănătatea ta şi te bate gândul să te orientezi spre ţigara electronică, în speranţa că e “mai bună”, află că şi aceasta are dezavantajele ei.
Medicul pneumolog Florin Mihălţan ne spune cum funcţionează, ce conţine şi tu decizi dacă merită să o achiziţionezi.
În ce constă şi cum funcţionează?
Ţigara electronică este un instrument de vaporizare microelectronic, care produce vapori cu gust de ţigări normale. Conţine: o baterie (care se activează automat în momentul în care se inhalează. Ea furnizează curent atomizatorului şi, în paralel, aprinde ledul care imită jarul), atomizatorul (e partea care vaporizează soluţia din cartuşul ţigării electronice) şi cartuşul (cuprinde un burete îmbibat cu lichidul de ţigară electronică). De fiecare dată când inhalezi, un senzor de presiune activează bateria, care alimentează atomizatorul (vaporizatorul). Acesta se încălzeşte şi, sub efectul căldurii, lichidul de ţigară se evaporă, imitând fumul de ţigară.
Este într-adevăr o alternativă mai sănătoasă la ţigara clasică?
Nu. Mulţi consideră că nicotina conţinută este de fapt marea problemă. În realitate, este cea mai puţin nocivă substanţă, spune medicul pneumolog Florin Mihălţan. “Cartuşele cu nicotină nu sunt standardizate şi nu întotdeauna este declarat conţinutul lor real. Vaporul care se degajă nu este lipsit de substanţe nocive, dacă ne uităm la unele studii”, avertizează specialistul.
Te poate ajuta să te laşi de fumat?
De obicei, persoanele care apelează la ţigara electronică speră ca aceasta să fie un pas spre renunţarea la fumat. În realitate, mulţi alternează ţigara electronică cu cea tradiţională şi rămân tot în sfera “fumătorilor”. Nicotina este un drog de care nu te poţi lăsa decât cu voinţă. Apoi, în multe licee, copiii debutează cu această ţigară electronică şi apoi trec pe cea tradiţională. “Ţigara electronică menţine nu doar gestica de a fuma, ci şi comportamentul de fumător, iar riscul de a recidiva cu ţigara clasică e mare. Noi, ca medici, nu putem prescrie ţigara electronică. Putem doar oferi alternative medicamentoase care au fost bine studiate şi care se recomandă prin programul «Stop Fumat» în cabinetele de consiliere a fumătorilor”, mai spune dr. Florin Mihălţan.
Avantaje
Nu generează scrum, nu se aprinde, nu ardeNu conţine cele 4.000 de toxine şi monoxidul de carbon ca ţigările tradiţionale.Imită perfect ţigara clasică şi satisface, astfel, atât dependenţa de nicotină, cât şi dependenţa de gest.Poţi să îi schimbi aromele după pofta inimii.Poate fi folosită şi în spaţii închise. Deocamdată! Pentru că şi la noi va fi interzisă ţigara electronică în spaţiile publice.
Dezavantaje
Aromele folosite fidelizează consumatorul şi nu sunt deloc sănătoase, dimpotrivă.Apoi nicotina e un drog care dă dependenţă şi te menţine în zona “fumătorilor”.Nu e neapărat o alternativa mai sănătoasă. Şi în ţigara electronică s-au găsit compuşi sau reziduuri toxice.Impactul vaporilor asupra celor din jur nu e, deocamdată, cunoscut.
Fumatul va fi interzis în spaţiile publice
În curând, şi în România, fumatul va fi interzis în spaţiile publice - restaurante, baruri, cluburi, chiar şi în parcuri şi locuri de joacă pentru copii. Excepţie vor face penitenciarele şi zonele de tranzit din aeroporturi, unde vor exista locuri amenajate pentru un mic pufăit. Nici ţigările electronice nu mai sunt acceptate. Legea care interzice fumatul în locurile publice e în curs de avizare în Parlament şi prevede amenzi usturătoare pentru cei ce o încalcă. Astfel, dacă eşti prins fumând în alte spaţii decât cele special amenajate, rişti să scoţi din buzunar între 100 şi 500 de lei, iar patronii nu riscă doar o amendă de până la 15.000 de lei, ci chiar închisoarea.