Cele mai bune surse de proteine
Ultima actualizare:
Proteinele sunt substanţe cu structură chimică complexă, formate din aminoacizi, şi joacă un rol extrem de important pentru organism, contribuind la creşterea şi la refacerea celulelor. Află din revista „Click! pentru femei“ din ce alimente ţi le poţi procura!
- Peşte. Tonul este un tip de peşte apreciat pentru conţinutul redus de calorii şi grăsimi, dar este bogat în proteine, 154 g de ton având 39 g de proteine. Sardinele sunt de asemenea sursă importantă de proteine, Omega-3 şi vitamina D.
- Carne. Pieptul de pui şi cel de curcan reprezintă două dintre cele mai populare surse de proteine, întâlnite în diete. O bucată de 100 g de piept de pui are 21,2 g de proteine, iar 100 g piept de curcan 24 g de proteine.
- Ouă. Ouăle fac parte din categoria alimentelor mai sănătoase şi mai bogate în elemente nutritive. Conţin grăsimi bune, vitamine, antioxidanţi şi aminoacizi, care ajută la dezvoltarea masei musculare. Au puţine calorii şi multe proteine, în special albuşurile, un ou întreg având 7 g de proteine. Nutriţioniştii susţin că ar creşte într-adevăr colesterolul, însă pe cel bun.
- Quinoa. Este considerată a fi o proteină completă, deoarece conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta şi pe care nu îi poate produce de unul singur. O ceaşcă de quinoa are 8 g de proteine şi poate fi folosită în supe, salate sau ca desert.
- Brânză tofu. Recomandată în special vegetarienilor sau în perioadele de post, brânza tofu se obţine din boabe de soia şi reprezintă o sursă importantă de proteine, jumătate de cană având 10 g de proteine. Verifică eticheta şi alege-o pe cea din soia nemodificată genetic.
- Nuci. Conţin proteine şi grăsimi bune, din aceeşi gamă făcând parte şi alunele, caju, fisticul, care îşi păstrează toate proprietăţile, dacă sunt în stare crudă. Un pumn de nuci are un conţinut caloric ridicat – 654, aşa că e bine să le consumi în cantităţi mici.