Este acesta cel mai mortal virus?: «Distruge creierul, este o boală foarte grea»

Omenirea s-au luptat cu virusurile cu mult înainte ca specia noastră să fi evoluat în forma sa actuală. Pentru unele boli virale, vaccinurile și medicamentele antivirale ne-au permis să împiedicăm răspândirea pe scară largă a infecțiilor și au ajutat persoanele bolnave să se recupereze.

Este acesta cel mai mortal virus?: «Distruge creierul, este o boală foarte grea»
Este acesta cel mai mortal virus?: «Distruge creierul, este o boală foarte grea»

Din nefericire există virusuri pentru care nu există tratament, odată ce o persoană a fost infectată și adeseori moartea este iminentă. Un astfel de caz este și Lyssavirus care provoacă rabie, o boală encefalitică fatală, ce cauzează aproximativ 59.000 de decese umane anual. Specia prototip, lisavirusul rabiei, este cea mai răspândită dintre toate lisavirusurile și reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea publică.

Citește și: Un virus mortal izolat a ajuns în Europa! Hemoragia oculară, printre simptome

Deși vaccinurile antirabice pentru animalele de companie, care au fost introduse în anii 1920, au ajutat să facă boala extrem de rară în lumea dezvoltată, această afecțiune rămâne o problemă serioasă.

Infecția cu acest virus se dezvoltă după o mușcătură sau o zgârietură de la un animal infectat. Acest lucru poate duce la deteriorarea creierului și a nervilor. Odată ce simptomele încep să apară, aproape întotdeauna urmează moartea, potrivit Serviciului de Sănătate Publică din SUA.

Nu rata: Ce e Variola Maimuței? Semnele care arată că ai luat virusul

Singurul remediu eficient împotriva rabiei este prevenția prin vaccinare la vârsta copilăriei. 

Distruge creierul, este o boală foarte grea. Avem un vaccin împotriva rabiei și avem anticorpi care funcționează împotriva rabiei, așa că dacă cineva este mușcat de un animal turbat, putem trata această persoană. Cu toate acestea, dacă nu primiți tratament, există o posibilitate de 100% să muriți”, afirmă specialiștii Serviciului de Sănătate Publică din SUA. 

Care sunt simptomele Lyssavirus

La început, simptomele infecției cu Lyssavirus sunt similare cu cele ale gripei. Acestea includ dureri de cap, febră și oboseală. Boala progresează apoi rapid și generează paralizie, delir, convulsii și moarte în decurs de cel mult două săptămâni.

Simptomele se pot manifesta în orice moment în primele zile, sau la câțiva ani după contactul cu virusul.

Află și: Gripa tomatelor, noul virus care afectează copiii sub cinci ani

Cum este tratat Lyssavirus?

Consecințele devastatoare ale infecției cu Lyssavirus pot fi prevenite prin curățarea rapidă și temeinică a plăgii și prin vaccinare. Chiar dacă ați făcut vaccinul antirabic, dacă sunteți mușcat sau zgâriat de un animal infectat ar trebui să: 

  • spălați bine rana cu apă și săpun timp de cel puțin 15 minute
  • după spălare aplicați un antiseptic cu acțiune antivirus, cum ar fi betadină, tinctură de iod, sau alcool.
  • solicitați asistență medicală cât mai curând posibil pentru a îngriji rana și pentru a evalua dacă sunteți expus riscului de infecție.

Dacă ați fost mușcat de cap sau gât, va trebui să vă vaccinați în 48 de ore. Nu există tratament disponibil pentru Lyssavirus odată ce simptomele au început.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net