Gripa tomatelor, noul virus care afectează copiii sub cinci ani

Ultima actualizare:

După ce variola maimuței a băgat spaima în autoritățile europene, se pare că un nou virus, numit „gripa tomatelor”, a ajuns să fie contactat de peste 80 de copii.

Autoritățile sanitare din India sunt în stare de alertă, după ce un virusul gripa tomatelor a ajuns să fie contactat de peste 80 de copii, care au simptome foarte asemănătoare cu cele ale variolei maimuței. 

Copiii, cei mai afectați de gripa tomatelor

Potrivit cercetărilor recente, se pare că gripa tomatelor afectează, în principal, copiii de cel mult 5 ani. Aceștia au simptome asemănătoare variolei maimuței: erupții cutanate sub forma unor vezicule rotunde și roșii, care sunt contagioase. 

„Pe măsură ce Centrul European de Control al Bolilor ne va furniza informații suplimentare legat de modul în care o posibilă infecție poate să afecteze Uniunea Europeană, vom lua și noi aceleași măsuri similare cu celelalte state ale Uniunii”, a declarat Alexandru Rafila.

Vezi și 10 lucruri importante despre variola maimuţei

Chiar dacă variola maimuței a fost depistată la graniță cu România, în Ungaria, unde un bărbat în vârstă de 38 de ani a fost infectat, ministrul Alexandru Rafila transmite că nu avem motive de îngrijorare. 

„Nu are nicio relevanță că a apărut la graniță, virusul nu trece granița. E importantă identificarea infecției, izolarea contacților, eventual vaccinarea lor", a spus Alexandru Rafila.

Peste 250 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în Peninsula Iberică, în Spania și Portugalia, iar alte 20 de cazuri au fost depistate în Italia.

În acest condiții, România va beneficia de aproximativ 2.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. 

Citește și Avertismentul OMS: Virusurile precum Variola maimuței sau COVID vor fi mai dese

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă

Din cauza schimbărilor climatice ce sunt din ce în ce mai frecvente, iar seceta, furtunile și ploile torențiale devin parte a vieții cotidiene, OMS avertizează că mai multe boli ce sunt prezente la animale vor ajunge, inevitabil, și la oameni. 

Din această cauză, Mike Ryan, directorul pentru situații de urgență la OMS, a avertizat că aceste schimbări vor face ca bolile precum variola maimuței să ajungă, din ce în ce mai des, să fie identificate și în rândul altor specii.

„Din păcate, abilitatea bolilor de a se amplifica și de a ajunge în comunitățile noastre se amplifică, așa că urgența bolilor și factorul lor de răspândire a crescut foarte mult.”, a subliniat Mike Ryan.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net