Esti obosit? Iată 10 alimente care îți redau energia

Ultima actualizare:

    Când obosești nu te mai poți concentraFOTO: Pixabay.com
Când obosești nu te mai poți concentraFOTO: Pixabay.com

Avem zile stresante la locul de muncă sau la școală, ori pur și simplu ne simțim obosiți și fără vlagă după o perioadă mai mare de efort. Am putea apela la o ceașcă în plus de cafea, la suplimente alimentare sau diverse vitamine și minerale din farmacie. Însă avem soluții și mai la îndemână de atât. Iată câteva alimente care îți redau energia.

Experții în nutriție au descoperit că sunt alimente care revitalizează în mod natural organismul şi alungă stările de anxietate, dacă le introduci în meniul zilnic. Și chiar nu trebuie să facem liste întregi de cumpărături pentru a le procura. Pe cele mai multe le găsim sigur în bucătărie.

10 alimente care te ajută să scapi de oboseală

Cele mai la îndemână soluții sunt și cele mai eficiente, însă tendința noastră este de a complica, de multe ori lucrurile. Astfel că este mai bine să verificăm dacă atunci când suntem obosiți, ne putem ajuta și de altceva decât de vitaminele și mineralele sub formă de pastile.

1. Apa - Oboseala poate fi un semn de deshidratare. Dacă ţi-e sete, ești deja deshidratat(ă). Apa reprezintă cea mai mare parte a sângelui și a altor fluide ale corpului, și chiar o deshidratare uşoară poate provoca senzația de oboseală. De asemenea, apa duce nutrienţii către celulele corpului, alimentându-l astfel cu energie, scrie Doc.ro.

Pentru a-ţi evalua gradul de hidratare, gândeşte-te că ideal este să urinezi o dată la 2-3 ore, iar urina trebuie să fie de culoare galben pal. În afară de băut 8-10 pahare mari de apă zilnic, consumă alimente care conţin peste 80% apă, precum supele, legumele şi fructele suculente.

2.  Bananele - Aceste fructe, bogate în carbohidrați complecși, zaharuri naturale și aminoacizi, sunt un bun remediu împotriva oboselii. De asemenea, bananele conțin tirozină, un aminoacid care produce noradrenalină. Conform Universității Rice, noradrenalina crește nivelul de energie, scrie Elle.ro.

3. Ciocolata neagră - este bună pentru sănătate. Studiile au demonstrat că aceasta poate îmbunătăți funcțiile cognitive. De asemenea, ciocolata neagră conține cafeină, deci este perfectă în cazul în care ai o zi epuizantă.

4. Somonul - Acest aliment conține o doză bogată de proteine. Ele nu numai că sunt necesare organismului nostru, dar sunt foarte utile în combaterea oboselii. Somonul are aminoacizi grași, care ajută la reducerea inflamațiilor, asociate cu starea de oboseală.

5. Afinele - Aceste fructe aprovizionează organismul cu anumiți carbohidrați care amplifică energia și nici nu adaugă mult zahăr. Cercetătorii au demonstrat că afinele ajută la performanța motrica și la funcționarea memoriei.

6. Avocado - Conține acizi grași, care pot diminua inflamațiile, asociate cu oboseala. De asemenea, avocado conține grăsimi sănătoase, care oferă energie din plin.

Ultimele cercetări au arătat că o dieta bogată în grăsimi monosaturate este mult mai benefică decât una bogata în grăsimi saturate în ceea ce privește creșterea nivelului de energie.

7. Legumele - Napul, sfecla, varza și spanacul sunt doar câteva dintre legumele care sunt un ajutor natural împotriva oboselii. Este important să știm faptul că frunzele lor conțin proteine, fibre și antioxidanți.

8. Alunele - conțin o doză echilibrată de proteine și grăsimi care mențin stabil nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru combate oboseala și oferă o senzație de sațietate. Așa că, indiferent de forma în care preferi să mănânci alunele, ele sunt o alegere foarte sănătoasă, pe care nu o vei regreta!

9. Ovăzul   Are proprietăţi relaxante şi te energizează când nu te-ai odihnit cum trebuie sau în perioadele solicitante. Bogaţi în fibre, vitamine şi minerale, fulgii de ovăz pot fi introduşi în meniul tău la micul dejun, simpli sau în combinaţie cu fructe şi iaurt. Foloseşte făina de ovăz pentru deserturi sau înlocuieşte laptele de origine animală cu lapte de ovăz, băutură vegetală care ajută la alungarea oboselii, conform Adevarul.ro.

10. Ouăle - sunt o alegere minunată datorită conținutului lor ridicat de vitamina B, care îmbunătățește memoria vizuală și verbală.

Ce alimente pot provoca oboseala

Sunt însă și alimente care, deși ne satură, acestea ne pot aduce stări de oboseală.

1. Pâinea albă – conține carbohidrați care sunt deprivaţi de nutrienţii - vitaminele și mineralele - care îţi menţin energia şi saţietatea. Nu conţin fibre, aşadar se absorb rapid şi nu îţi oferă acel flux constant de energie furnizat de pâinea şi cerealele integrale.

2. Carnea procesată – grăsimile saturate  te pot face să simţi rapid după ce le consumi o oboseală teribilă. Asta pentru că organismul consumă multă energie pentru a le digera și metaboliza, lăsându-te astfel fără vlagă. În plus, carnea procesată este bogată în sodiu, conservanți (E-uri) și alți compuși (amelioratori de gust, miros, etc) - toxici pentru ficatul tău, care ar putea încetini procesele de digestie, detoxifiere și regenerare ale organismului.

3. Dulciurile – ai o falsă energie pe o perioadă scurtă, dată de zahărul industrial, însă este urmată de o stare de epuizare, ulterior. Mai mult, ridică nivelul de insulină, ceea ce face creierul să fie inundat de prea mult dintr-un aminoacid numit triptofan, care induce somnul. Iar dacă te gândeşti că multe dulciuri din comerţ sunt o combinaţie de zahăr industrial şi grăsimi saturate.

Specialiștii mai spun că un nivel optim de hidratare de cel puțin opt pahare de apă pe zi, un somn de calitate și o dietă echilibrată, pot ajuta organismul să lupte eficient împotriva oboselii și a stresului.

Citește și:Mitul ”stomacului gol”, demontat de medicul nutriționist

Alimente care combat oboseala

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
image png
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
nasa foto pexels
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net