Optimismul te ajută să lupţi cu boala

Ultima actualizare:

Cercetătorii au asociat optimismul cu efecte pozitive asupra sănătăţii, prin reducerea durerii şi a stării de oboseală. În ceea ce priveşte aşteptările referitoare la propria stare de sănătate, pacienţii cu o stare de spirit pozitivă sunt mai înclinaţi sa aibă grijă de sănătatea lor şi să creadă în şansele lor de vindecare, chiar şi atunci când se confruntă cu factori de boală pe care nu îi pot controla. Pe de altă parte, persoanele pesimiste sunt convinse că nu au nicio şansă de vindecare, de aceea renunţă la orice încercare de a-şi îmbunătăţi starea de sănătate şi, mai mult, au un comportament nesănătos care le accentuează starea de rău. De asemenea, pesimismul este un factor de risc pentru progresia dizabilităţilor şi a declinului fizic.

„Pentru pacienţii care suferă de boli autoimune (afecţiuni cauzate de un răspuns nepotrivit al sistemului imun, direcționat împotriva propriului organism), o stare de spirit pozitivă este deosebit de importantă pentru că îi poate ajuta să accepte boala, să înveţe să lupte cu ea şi să renunţe la izolare. Suportul psihologic şi sprijinul celor din jur devin astfel esenţiale pentru starea lor de spirit. Studiile au demonstrat legătura între optimism şi sănătatea psihică, optimismul fiind legat de un nivel mai scăzut al stresului şi al simptomelor depresive. În cazul pacienţilor cu lupus sau psoriazis de exemplu, stresul a dus la creşterea severităţii afecţiunii, de aceea pentru aceşti pacienţi recomandarea medicilor este să se odihnească, să facă plimbări în aer liber, să înveţe tehnici de relaxare şi să caute ajutor în jur, fie la familie, fie la asociaţiile de pacienţi sau chiar la medicul psiholog.", explică Elena Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică, asistent universitar UMF-Carol Davila, Bucureşti.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) declară anul 2013 Anul Optimsmului şi lansează campania „Doar optimismul e contagios!". Campania îşi propune să atragă atenţia asupra afecţiunilor autoimune şi asupra faptului că acestea nu sunt contagioase, dar şi să-i ajute pe pacienţi să accepte boala, să acorde mai multă importanță stării de spirit pozitive şi să aibă o viaţă normală.

„Pacienţii cu afecţiuni autoimune au o stare generală proastă, sunt foarte obosiţi, slăbiţi şi de cele mai multe ori petrec cea mai mare parte a timpului în casă şi renunţă la serviciu, la prieteni, practic la ceea ce înseamnă viaţă socială. Prin această campanie ne dorim să fim alături de pacienţii cu afecţiuni autoimune şi să le arătăm că atunci când sunt corect diagnosticaţi şi urmează un tratament adecvat pot ţine boala sub control şi pot avea o viaţă normală. Mesajul nostru se îndreaptă în acelaşi timp şi către cei din jurul lor, fie că vorbim despre familie, prieteni sau colegi, care nu înţeleg foarte bine aceste afecţiuni şi care se feresc să intre în contact cu bolnavii. Lor le spunem că afecţiunile autoimune nu sunt contagioase şi că ar trebui să se comporte normal în preajma bolnavilor şi să le fie alături, pentru că suportul moral este foarte important pentru starea de spirit a pacienţilor.", declară Rozalina Lăpădatu, Preşedinte APAA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net