Tratamente naturiste cu tarhon. La ce te ajută această plantă aromatică
Condiment special, folosit îndeosebi la fripturi, tarhonul poate fi utilizat și pentru a trata o serie de boli. Stimulează apetitul, îmbunătățește metabolismul, are efect liniștitor, diuretic și analgezic. Iată în ce afecțiuni este recomandat acest condiment puternic aromat, sub formă de ceai, tinctură sau ulei esențial!
Dureri de cap
2 mâini de frunze proaspete de tarhon se pun într-un borcan și se acoperă cu spirt îndoit cu apă. Se astupă și se lasă la macerat 10 zile. Se filtrează și se pun în sticluțe. Cu preparatul obținut se masează ceafa, fruntea și tâmplele.
Clesterol
Tarhonul este recomandat în cazul valorilor crescute ale colesterolului. Se consumă câte 3-4 frunzulițe de tarhon, mestecandu-le bine înainte de a le înghiți, cu 15 minute înainte de fiecare masă.
Gastrită
Când apar dureri de stomac după masă, se recomandă consumul unei cești cu ceai de tarhon. Ceaiul se prepară din 1-2 lingurițe de tarhon la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, după care se bea cu înghițituri mici.
Colecistită
Peste 1-2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite se toarnă o cană de apă fierbinte și se lasă la infuzat 15-20 minute. Se bea cald, pe stomacul gol. În caz de colecistită cronică, specialiștii recomandă maceratul de tarhon: în loc de apă fierbinte se pune apă rece, lăsându-se la macerat mai multe ore.
Anorexie
Contra lipsei poftei de mâncare, se mestecă 2-3 frunze, crude sau uscate, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de masă. Totodată, această plantă medicinală este recomandată și în cazul tulburărilor de creștere la copii. Se ține o cură timp de 1 lună, în care se beau înainte de fiecare masă 3 lingurițe de suc sau macerat din tarhon uscat în oțet de mere: peste 10 linguri de tarhon bine mărunțit se pun 40 de linguri de oțet de mere și miere. Se lasă la macerat 2 săptămâni, după care se filtrează. Se iau 3-6 lingurițe din acest oțet medicinal înainte de fiecare masă.
Reumatism
Peste 3 mâini de tarhon mărunțit se pune 1 litru de rachiu de drojdie. Se astupă, se lasă la macerat 1 lună, după care se filtrează. Se iau în fiecare zi 5 linguri din acest preparat diluate în apă și se fac și frecții pe locurile dureroase.
Dantură
S-a observat că cei care consumă frecvent tarhon crud au o dantură mult mai sănătoasă. Acesta are rolul de a proteja dinții împotriva apariției cariei dentare și tartrului, întărindu-le, de asemenea, și rădăcina. În cazul durerilor de dinți, se prepară următorul remediu: o mâna de tarhon (cu tot cu rădăcini) tocat se pune într-un borcan și se acoperă cu oțet, se agită bine și se lasă la macerat 30 de minute), după care se scoate. Se mestecă puțin în gură și se ține în locul dureros, conform sfatnaturist.ro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro