Ştii să-ţi alegi grătarul potrivit?
A venit vremea grătarelor la iarbă verde, alături de cei dragi. Dar ai grătarul potrivit pentru asemenea ocazii? Revista "Click! pentru femei" te învaţă la ce să fii atent când îl cumperi.
Înainte de a cumpăra grătarul, gândeşte-te pentru câte persoane găteşti şi cât de des mergi la iarbă verde.
Astfel vei putea să-ţi dai seama ce produs să alegi şi, mai ales, ce dimensiuni ar trebui să aibă noul grătar.
Pe piaţă se găsesc trei modele de grătare: cu cărbuni sau cu lemne sau modelul clasic, cu gaz şi electrice.
Grătar cu gaz
* Avantaje. Grătarul cu gaz este o sursă de căldură rapidă şi controlabilă, iar o butelie de 20 de litri îţi poate ajunge lejer pentru 25-30 de mese.
* Dezavantaje. Este greu şi gazul poate să producă accidente.
* Pont. Ca să-l depozitezi, ia în calcul faptul că butelia este voluminoasă şi nu uita să verifici periodic legătura dintre grătar şi butelie, mai ales dacă îl păstrezi într-un spaţiu închis.
* Preţ. Un grătar cu gaz poate fi cumpărat începând cu 250 de lei, dar la asta se adaugă şi preţul buteliei cu gaz.
Grătar electric
* Avantaje. Grătarul electric este ideal pentru spaţiile mici. Este o bună alternativă pentru grătarul cu cărbuni sau cel cu gaz, mai ales pentru locurile în care nu ai voie să aprinzi focul.
* Dezavantaje. Ca să-l foloseşti, îţi trebuie o sursă de curent.
* Pont. Ca să-l poţi curăţa, fii atentă să cumperi un model cu acces la tava de grăsime.
* Preţ. Grătarele electrice sunt disponibile în magazinele de electrocasnice, iar preţurile lor încep de la 500 de lei şi pot ajunge la 1.000 de lei, în funcţie de model şi de producător.
Grătar cu cărbuni
* Avantaje. Primul dintre acestea, grătarul cu cărbuni sau cu lemne, este cel mai ieftin şi fumul pe care-l produce dă un gust aparte alimentelor.
* Dezavantaje. Acest model este cel mai solicitant pentru că este o sursă de foc şi nu trebuie scăpat din ochi. Ca să-l foloseşti, trebuie să faci focul sau să încingi cărbunii.
* Pont. Când îl cumperi, asigură-te că are şi un capac. Astfel, nu afumi împrejurimile şi mâncarea se prepară mai repede.
* Preţ. La magazinele de bricolaj, poţi găsi grătare cu cărbuni de dimensiuni medii care costă aproximativ 50 de lei.
Alege-l pe cel din oţel inoxidabil
Când alegi grătarul, este recomandat ca suprafaţa de gătit să fie făcută dintr-un material uşor de curăţat şi care transmite căldura uniform. Fonta, oţelul sau fierul învelit în porţelan sunt cele mai bune opţiuni.
Înainte de a achiziţiona grătarul, verifică cu atenţie finisajul acestuia. Cel vopsit nu rezistă la fel de bine ca cel din oţel inoxidabil la acţiunea factorilor de mediu şi la lovituri.
Citeşte şi:
7 trucuri ca să-ţi alegi aragazul potrivit