Omul care a adus calculatoarele în România își amintește ce însemnau ele pe vremea lui Ceaușescu

Ultima actualizare:

De la abacul inventat de chinezi undeva prin anul 2.600 înainte de era noastră la supercomputerele care ar putea trata cancerul şi concura cu inteligenţa umană, calculatorul a devenit un instrument indispensabil în vieţile noastre.

Noi, cei născuţi spre sfârşitul secolului XX sau la începutul secolului XXI, am luat această invenţie de-a gata. Aproape ne-am născut folosind-o, fără a-i înţelege precis nici puterea, nici complexitatea, şi nici utilitatea. Ştim doar că nu putem trăi fără ea, dar nu ştim exact cât de mult a transformat industriile, şi nici câte minţi strălucite îi stau în spate.

România este a opta ţară din lume care a construit un calculator şi a doua dintre fostele ţări comuniste, după URSS. CIFA 1 sau  „Computerul Institutului de Fizică Atomică” este primul calculator construit în România, acesta fiind realizat în 1957 de o echipă condusă de inginerul Victor Toma în cadrul Institutului de Fizică Atomică din Măgurele, orășel aflat în apropiere de București.

în 1961 a fost lansat MECIPT 1 (Mașina de Calcul a Institutului Politehnic din Timișoara), acest calculator fiind primul creat în mediul universitar din România. MECIPT a fost construit începând cu 1956 la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic din Timișoara.

Ocupa o cameră, şi poate fi văzut în prezent la Muzeul Banatului, dar şi într-un tablou din biroul lui Vasile Baltac, unul dintre inginerii care, la doar 26 de ani, lucra la construcţia acestui instrument revoluţionar.

Vezi tot interviul cu Vasile Batac, omul care a adus computerele în România

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
ospatar cu sau fara experienta jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net