Uriaşele dune de nisip de pe Marte se deplasează - FOTO

Ultima actualizare:

Aceste dune au o suprafaţă comparabilă cu cea a statului Texas şi sunt situate în apropierea polului nord de pe Marte. Observaţiile specialiştilor americani au fost realizate pe parcursul a doi ani marţieni, echivalentul a patru ani tereştri, transmite Mediafax, citat de adevărul.ro.

Potrivit specialiştilor, înaintea unei campanii de monitorizare nu s-au observat schimbările, tocmai de aceea exista convingerea că aceste dune ar fi statice şi că s-ar fi format cu foarte mult timp în urmă, când vânturile ar fi bântuit planeta.

"Numărul şi amploarea schimbărilor acestor dune sunt cu adevărat surprinzătoare", a declarat Candice Hansen de la Universitatea Arizona, principalul autor al acestei descoperiri, pentru revista Science.

image

Sursa: NASA/University of Arizona

Pentru explicarea fenomenului, oamenii de ştiinţă au emis două ipoteze: topirea sezonieră a gheţurilor de dioxid de carbon sau furtunile de pe Marte sunt mult mai puternice decât se crede.

Straturi de gheaţă de CO2, o gheaţă uscată, acoperă regiunile cu dune de nisip pe timpul iernii şi revin la starea gazoasă în timpul primăverii când cresc temperaturile, explică specialiştii. De altfel, ei au fost uimiţi să constate că în doar un an marţian, urmele de avalanşe s-au şters aproape în întregime.

Datele transmise de sondele trimise pe Marte, cum Phoenix, au relevat că vânturile de intensitate mare sunt rare pe această planetă, iar simulatoarele nu permit prognosticarea vitezei pe care vânturile trebuie să o aibă pentru a putea ridica firele de nisip. Atmosfera marţiană este formată din CO2 în proporţie de 97%.

Vezi mai jos imagini uimitoare cu dunele de pe Marte

image

image

image

image

image

image

Sursa: NASA/University of Arizona

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net