Cinci scenarii despre cum s-ar putea războiul din Ucraina să se sfârșească
Vestea de pe câmpul de luptă, zgomotele diplomatice oprite, emoția celor îndurerați și strămutați; toate acestea pot fi copleșitoare. Care sunt unele dintre posibilele scenarii pe care politicienii și generalii le examinează? Ar putea conflictul din Ucraina să dureze chiar mai mulți ani?
Război de scurtă durată
În acest scenariu, Rusia își intensifică operațiunile militare. Există mai multe lovituri nediscriminate de artilerie și rachete în Ucraina. Forțele aeriene ruse, care au jucat până acum un rol esențial, lansează lovituri aeriene devastatoare. Aceste evenimente sunt suplinite de atacurile cibernetice masive care se extind în Ucraina, vizând infrastructura națională cheie, iar sursele de energie și rețelele de comunicații sunt întrerupte.
În ciuda rezistenței curajoase, Kievul cade în câteva zile. Guvernul este înlocuit cu un regim marionetă pro-Moscova. Președintele Zelensky fie este asasinat, fie fuge în vestul Ucrainei sau chiar peste ocean, pentru a înființa un guvern în exil. Președintele Putin declară victoria și retrage unele forțe, lăsând suficient în urmă pentru a menține un anumit control, așa cum au făcut rușii mereu. Mii de refugiați continuă să fugă spre vest. Ucraina se alătură Belarusului ca stat marionetă al Moscovei.
Citește și: Cât valorează viața unui soldat rus pentru Vladimir Putin
Acest rezultat nu este deloc imposibil, dar ar depinde de schimbarea mai multor factori: forțele ruse au performanțe mai bune, mai multe dintre aceste forțe sunt desfășurate și spiritul extraordinar de luptă al Ucrainei se estompează. Vladimir Putin ar putea realiza schimbarea de regim la Kiev și sfârșitul integrării occidentale a Ucrainei. Dar orice guvern pro-rus ar fi ilegitim și vulnerabil la insurgență. Un astfel de rezultat ar rămâne instabil și perspectiva izbucnirii din nou a conflictului ar fi mare.
Război de lungă durată
Poate că mai probabil este ca acest lucru să se dezvolte într-un război prelungit. Poate că forțele ruse se blochează, împiedicate de moralul scăzut, logistica proastă și conducerea ineptă. Poate că forțele rusești pierd mai mult timp pentru a asigura orașe precum Kievul ai cărui apărători sunt specializați în lupta de gherilă. Urmează un asediu lung. Luptele au ecouri ale luptei lungi și brutale a Rusiei din anii 1990 pentru a ocupa și distruge în mare măsură Groznîi, capitala Ceceniei.
Și chiar și odată ce forțele ruse au obținut o oarecare prezență în orașele Ucrainei, poate că se luptă să își mențină controlul. Poate că Rusia nu poate oferi suficiente trupe pentru a acoperi o țară atât de vastă. Forțele defensive ale Ucrainei se transformă într-o insurgență eficientă, bine motivată și susținută de populațiile locale.
De ultimă oră: ONU votează cu majoritate covârșitoare pentru anchetarea Rusiei cu privire la încălcarea drepturilor omului
Occidentul ar putea să furnizeze în continuare armament și resurse populației pentru a asigura o lovitură de stat pentru a înlătura guvernul pro-rus sau trupele lăsate de Rusia pentru a „menține pacea”.
Război mondial
Este posibil ca acest război să se răspândească în afara granițelor Ucrainei? Președintele Putin ar putea încerca să recâștige mai multe părți din fostul imperiu al Rusiei prin trimiterea de trupe în fostele republici sovietice precum Moldova și Georgia, care nu fac parte din NATO.
Sau ar putea fi doar un calcul greșit și ar escalada. Putin ar putea declara că livrările de arme occidentale către forțele ucrainene sunt un act de agresiune care justifică represalii. El ar putea amenința că va trimite trupe în statele baltice, care sunt membre NATO, precum Lituania, pentru a stabili un coridor cu exclava rusă Kaliningrad.
Acest lucru ar fi extrem de periculos și ar risca război cu NATO. Conform articolului 5 din Carta Alianței militare , un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor. Dar Putin și-ar putea asuma riscul dacă ar simți că este singura modalitate de a-și salva conducerea.
Soluție diplomatică
Ar putea fi, în ciuda tuturor, o posibilă soluție diplomatică?
„Armele vorbesc acum, dar calea dialogului trebuie să rămână mereu deschisă”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. Cu siguranță dialogul va continua. Președintele Macron a vorbit la telefon cu președintele Putin.
Și, în mod surprinzător, oficialii ruși și ucraineni s-au întâlnit pentru discuții la granița cu Belarus. S-ar putea să nu fi făcut prea multe progrese. Dar, acceptând discuțiile, Putin pare să fi acceptat cel puțin posibilitatea unui încetare a focului.
Revoluția Bolșevică se repetă
Și cum rămâne cu Vladimir Putin însuși? Când și-a lansat invazia, a declarat: „Suntem pregătiți pentru orice rezultat”.
Dar dacă acest rezultat ar fi pierderea puterii? Ar putea părea de neconceput. Cu toate acestea, lumea s-a schimbat în ultimele zile și acum se gândesc la astfel de lucruri. Profesorul Sir Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la Kings College, Londra, a scris săptămâna aceasta: „Este acum la fel de probabil ca la Moscova să se producă o schimbare de regim ca și la Kiev”, potrivit BBC.
De ce ar putea spune asta? Ei bine, poate că Putin duce un război dezastruos. Mii de soldați ruși mor, sancțiunile economice afectează toate sectoarele economice rusești, Vladimir Putin începe să-și piardă sprijinul popular. S-ar putea ca istoria să se repete, ultima dată când populația rusă a fost lovită de o criză, Țarul a fost înlăturat.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!