Elon Musk, acuzat că ar fi vorbit cu Putin despre Ucraina. Reacția miliardarului

12 octombrie 2022 11:54   Internațional

„Am vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum aproximativ 18 luni. Subiectul a fost spațiul”, a scris Musk pe Twitter.

Citește și: Elon Musk și SpaceX, în fața unui nou scandal. Rachetele miliardarului cad pe pământ

Săptămâna trecută, miliardarul le-a cerut celor 107,7 milioane de urmăritori ai săi să voteze modalitățile de rezolvare a războiului din Ucraina. Sugestiile au inclus o propunere de a organiza alegeri supravegheate de ONU în părțile Ucrainei ocupate de Rusia pe care Kremlinul spune că le-a anexat. Putin a declarat deja că patru regiuni ucrainene fac parte din Rusia, în urma așa-ziselor referendumuri denunțate ca fiind frauduloase de Kiev și aliații săi occidentali. Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni.

Iată și: Elon Musk, sub vizorul poliției americane! Agenția Antidrog este pe fir

Musk a mai sugerat că lumea ar trebui să recunoască „oficial” Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, ca fiind parte a Rusiei.

Bremmer susține că Musk i-a spus că președintele rus este „pregătit să negocieze”, dar numai dacă Crimeea va rămâne sub controlul Rusiei, dacă Ucraina va accepta o formă de neutralitate permanentă și dacă Kievul va recunoaște anexarea regiunilor Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie de către Rusia.

Vezi și: Elon Musk renunță la Bitcoin! Tesla a pierdut peste 1 miliard de dolari

Reacții la sondajul lui Musk

Sondajul inițial al lui Musk a provocat controverse pe scară largă. Ministrul ucrainean de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că cei care propun Ucrainei să renunțe la poporul său și la pământ „trebuie să înceteze să mai folosească cuvântul pace” ca eufemism pentru a „lăsa rușii să ucidă și să violeze mai multe mii de ucraineni nevinovați și să confiște mai mult pământ”. Marele maestru rus de șah Garry Kasparov a numit tweet-ul lui Musk „prostie morală, repetarea propagandei de la Kremlin, o trădare a curajului și a sacrificiului ucrainean”.

Află mai multe despre: „Scurtcircuitele” de la Tesla. Elon Musk dă afară pe bandă rulantă!

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat sugestiile domnului Musk, declarând: „Este foarte pozitiv că cineva ca Elon Musk caută o cale pașnică de ieșire din această situație”. La începutul războiului, miliardarul a câștigat o mare popularitate în Ucraina, după ce a trimis în țară o serie de terminale de internet Starlink.

Ulterior, el a fost invitat să-l viziteze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Dar mesajele sale de pe Twitter din ultimele săptămâni au dus la răcirea relațiilor dintre cele două părți.

Citește și: Elon Musk, renegat de copii! Fiica sa vrea să renunțe inclusiv la numele de familie

Mai multe