Roxadustat, substanța care i-a creat probleme Simonei Halep, nu se vinde în România
Scandalul incredibil iscat de depistarea dopată a Simonei Halep în timpul US Open a transformat România într-o ţară de specialişti antidoping. Drept urmare, parcă toată lumea a ajuns să ştie totul despre Roxadustat, deşi în România nu există nici măcar un medicament omologat care să conţină această substanţă!
În Europa există un singur medicament cu Roxadustat, neomologat în România
După cum a afirmat farmacista Beatrice Speteanu pentru news.ro, în farmaciile din ţară nu se găsesc medicamente care să conţină Roxadustat, substanţa activă la care a fost depistată pozitiv Simona Halep.
Conform acesteia, în Europa există un medicament care se comercializează şi care poartă numele de Evrenzo, însă acesta nu a fost omologat pentru România, încă. Oricum, şi în străinătate acest medicament s-ar elibera doar cu reţetă, substanţa fiind folosită doar de persoanele cu mari probleme renale, deoarece stimulează oxigenarea sângelui.
Citește și: Simona Halep va fi eliminată din clasamentul mondial! Deznodământ trist pentru campioană
„Este un medicament care, în mod normal, în Europa este autorizat, dar în România nu se găseşte. Este un medicament care stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. Roxadustat este o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, deci trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului”.
Are cinci tipuri de concentraţie
Chiar dacă nu poate fi comandat din România, pentru că nu e omologat, pe site-urile străine, medicamentul Evrenzo se găseşte de vânzare. Preţul acestui medicament – unicul cu Roxadustat din lume – diferă în funcţie de cantitatea de substanţă activă de Roxadustat.
Există cinci tipuri de pastile: de 20 mg, de 50 mg, de 70 mg, de 100 mg şi de 150 mg. Astfel, pe site-ul everyone.org, preţul pentru o cutie de 12 pastile începe de la 149,18 euro, cea de 20 mg, continuă cu 371 euro cea de 50 mg, cu 493,94 euro cea de 70 mg, cu 699,47 cea de 100 mg şi culminează cu 1.044,23 euro cea de 150 miligrame.
Chiar dacă această substanţă, care face parte din categoria EPO (una dintre cele mai nocive pentru sportivi), ar trebui luată doar de bolnavii cronici de rinichi sau de cei care au făcut transplant sau care fac dializă, specialiştii spun că sportivii ar putea apela la ea pentru că oxigenează sângele. Concret, acest lucru ajută la mărirea rezistenţei la efort, pentru că o mai bună producţie a globulelor roşii din sânge măreşte nivelul de oxigen care ajunge în muculatură. Pe româneşte, sportivul oboseşte mai greu.
Din păcate, prin testul picat la US Open, Simona Halep a intrat în istoria neagră a acestui sport, indiferent dacă ştia sau nu ştia că a luat respectiva substanţă: e primul sportiv din lume care a fost depistat pozitiv la Roxadustat luat prin intermediul unei pastile. Până acum, cei care fuseseră prinşi cu EPA îşi injectau substanţa.
Nu rata nici: Biochimistul din staff-ul lui David Popovici, despre dopajul Simonei Halep!: «Ăsta e nenorocitul...!»
Fiind vorba despre una dintre cele mai rele substanţe cu care te poţi dopa, suspendarea pe care ar putea-o primi Simona este între 2 şi 4 ani. O decizie în cazul ei se va lua însă abia peste o lună sau două, căci cam atât durează în cel mai bun caz ancheta făcută de Organizaţia Mondială Anti-Doping (WADA). Până la primirea unui verdict, Halep este în stare de suspendare provizorie, dar face parte în continuare din clasamentul mondial WTA. În momentul în care va primi suspendarea oficială, ea va fi ştearsă din ierarhie.
Ruxandra Dragomir, atac la Halep
Fost preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, Ruxandra Dragomir este printre puţinele persoane publice din sportul românesc care a avut curajul să exprime o părere contrară curentului.
„Putem reacţiona sentimental şi emoţional. Chiar şi convingerea multora că şi alţii se dopează, dar nu sunt prinşi, nu scade vinovăţia Simonei. Cine vrea să păstreze pe piedestal un sportiv care trişează e liber să o facă. Timpul va lămuri dacă Simona a trişat sau nu. Până atunci, Simona, pe care de altfel o iubesc, e o sportivă depistată pozitiv la două teste doping. Şi căreia i s-a retras dreptul de a mai concura. În rest, cine doreşte să-şi consume energia şi timpul cu speculaţii şi conspiraţii e liber să o facă. Eu o cunosc pe Simona de aproape 20 ani şi nici mie nu-mi vine să cred că ar fi făcut aşa ceva. Cum mulţi nu şi-ar fi închipuit niciodată că Sharapova sau Armstrong…sau mulţi alţii ar putea fi depistaţi pozitiv. Dar realitatea a arătat altceva… Din păcate pentru Simona…”, a declarat Ruxandra Dragomir pentru Q Magazine.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!