Câte ore dorm românii pe noapte! Media este una surprinzătoare: „Noi suntem obișnuiți ca...”

Ultima actualizare:

Românii dorm mai mult decât alte nații est-europene, dedicându-și în medie 7,2 ore de somn în timpul săptămânii și 8,1 ore în weekend, o arată un studiu recent. Specialiștii atrag atenția că somnul recuperat în weekend nu este neapărat unul de calitate. Cel mai indicat este să se doarmă același număr de ore, indiferent de ce zi a săptămânii este.

Românii dorm în timpul săptămâniii 7,2 ore Foto: Pexels
Românii dorm în timpul săptămâniii 7,2 ore Foto: Pexels

35% dintre români preferă să doarmă singuri 

Nu este tocmai indicat, spun medicii, care ne recomandă un orar constant de odihnă. Mai mult, unii dintre noi au obiceiul să ațipească în hainele de serviciu, iar 35% preferă să doarmă singuri, indiferent de statutul familial. S-a ajuns aici pentru că partenerul sforăie. „În cazul acestui pacient este indicată o intervenție chirurgicală cu timpul și cu îmbătrânirea și cu această fosă nazală înfundată".

Cât dorm românii pe noapte 

Nu este de mirare că mai bine de o treime dintre români aleg să doarmă în camere separat spre deosebire de croați, sloveni și sârbi. Iuliu Cătană, medic primar chirurg ORL somnologie, a declarat pentru StirileProtv.ro:  „Sforăitul este un prim semn că se întâmplă ceva cu noi și atunci calitatea vieții e alterată pentru că somnul începe să fie fragmentat, ne trezim obosiți, trebuie să bem cafele. Este asociat și cu sedentarismul, cu obezitatea, cu fumatul, partea de consum de alcool".

Cel mai puțin dorm sârbii, 6 ore pe noapte în timpul săptămânii, și tot ei sunt matinali. Potrivit studiului, românii dorm în timpul săptămâniii 7,2 ore, iar sâmbăta și duminica ajung la 8,1 ore.

„Un somn scurt cât mai aproape de prânz este benefic"

Chiar dacă la sfârșit de săptămână ne propunem să rămânem mai mult în pat, nu înseamnă că vom și recupera orele pierdute. Dr. Olivia Roșu, medic specialist neurolog: „Ar fi de preferat să dormim cam același număr de ore în fiecare zi. Noi suntem obișnuiți ca în weekend să vrem să dormim mai mult, dar asta nu asigură un somn de o calitate mai bună. Un somn scurt până în jumătate de oră și eventual cât mai aproape de prânz este benefic".

Mai mult, din cauza oboselii, o treime dintre români ajung să doarmă în hainele pe care le poartă pe timpul zilei. În plus, pentru mai mult de jumătate dintre ei, dormitorul este și spațiu de odihnă și de muncă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
16 09 Click ro jpeg
calarasi placinta cu dovleac foto bucataras.ro
moon 1859616 1280 jpg
ciorba pasare adobestock jpg
zodii muncitoare jpg
ortodontie adulti 16x9 jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net