Ce puneau ardelencele, în 1973, în ciolanul de porc cu fasole albă. Rețeta autentică
Este o rețetă simplă, gustoasă, dar pe care astăzi nu o mai știu foarte mulți români. Ciolanul de porc gătit cu fasole albă este o mâncare delicioasă, pe care gospodinele din Ardeal o pregăteau adesea în anul 1973.

Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase, atunci această mâncare din Ardeal va fi soluția perfectă! Nu este nevoie decât de câteva ingrediente simple, iar apoi vom putea găti o masă gustoasă, urmând numai câțiva pași simpli!
Acest preparat era atât de popular încât a și fost menționat în 1973 în volummul „Culegeri de rețete din bucătăria românească”. Iar odată ce vom gusta din această mâncare, ne vom îndrăgosti pe loc de ea!
Nu ne trebuie decât câteva ingrediente banale
Pentru a pregăti acest preparat delicios nu ne trebuie decât un kilogram de ciolan de porc, o linguriță de untură, doi morcovi, 2 – 3 căței de usturoi, o ceapă, cât și o sută, sau două sute de grame de costiță afumată. De asemenea, vom mai avea nevoie și de două linguri de boia de ardei dulce, cât și două linguri de bulion.
Pe lângă aceste ingrediente, nu trebuie să uităm, evident, de fasole. Undeva în jur de 500 – 600 de grame de fasole ar trebui să fie suficiente pentru această mâncare. Mai departe ne trebuie puțin pătrunjel verde, tarhon, cât și îndeajuns de multă sare. Odată ce am pregătit toate aceste produse, putem începe să gătim!
Cum pregătim o masă de vis
Din fericire, această rețetă poate fi pregătită în numai câțiva pași simpli! Tot ce trebuie să facem este să lăsăm fasolea la înmuiat peste noapte, iar a doua zi să o clătim și să o punem la fiert. Atunci când apa începe să dea în clocot, o vom schimba și vom lăsa fasolea să fiarbă în continuare.
Între timp, vom tăia ciolanul, îl spălăm, iar apoi îl sotăm în untură, alături de morcovii tăiați felii, cât și de usturoi. Mai departe, vom adăuga îndeajuns de multă apă încât să acopere ciolanul și vom lăsa totul la fiert.
Acum, vom prăji costița afumată alături de ceapă și vom presăra pe deasupra și boiaua. Totul trebuie adăugat peste ciolanul care fierbe, alături de bulion, cât și de fasole. Acum, nu mai trebuie decât să adăugăm puțin tarhon, punem îndeajuns de multă sare și piper și mai lăsăm la fiert cam 30 de minute. La final, presărăm puțin pătrunjel deasupra și vom putea servi această mâncare delicioasă.