Ce trebuie să pui în crema pentru prăjituri, ca să se lege mai bine? Secretul cunoscut doar de cofetari

Dacă ai pregătit vreodată o prăjitură cu cremă, știi cât de frustrant poate fi să vezi că straturile se lasă sau că crema începe să curgă imediat ce ai tăiat prima felie.

Crema pentru prăjituri are multe secrete / foto: Pixabay
Crema pentru prăjituri are multe secrete / foto: Pixabay

Deși gustul poate fi delicios, aspectul și textura finală contează la fel de mult, mai ales dacă vrei ca prăjitura ta să impresioneze.

Secretul pentru o cremă care se leagă perfect și se menține stabilă nu stă doar în rețetă, ci și în câteva mici trucuri pe care cofetarii profesioniști le folosesc în mod regulat, dar pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem.

Gelatina – ingredientul discret care face minuni

Cel mai cunoscut și eficient stabilizator folosit de cofetari este gelatina. Nu trebuie să te gândești la textura de jeleu – dacă este folosită corect și în cantități potrivite, gelatina oferă cremei o fermitate delicată, păstrându-i în același timp finețea.

Ea ajută la fixarea ingredientelor între ele, prevenind scurgerea sau înmuierea în exces. Gelatina poate fi sub formă de foi sau pudră, ambele variante fiind la fel de eficiente, cu condiția să fie hidratate și topite corect.

Cheia succesului stă în modul de preparare: se hidratează în apă rece, apoi se topește ușor pe baie de aburi, până devine complet lichidă. Abia după aceea se adaugă în cremă, amestecând rapid, dar cu grijă, astfel încât să nu se formeze cocoloașe.

Cum încorporezi corect gelatina în cremă?

Este esențial ca gelatina să nu fie adăugată niciodată în creme reci. Dacă faci acest lucru, riști să obții o cremă plină de mici aglomerări gelatinoase care îi compromit textura.

Cel mai bine este ca gelatina să fie adăugată atunci când crema este la temperatura camerei sau chiar ușor caldă. Astfel, se va integra perfect și va contribui la formarea unei compoziții netede, aerate și ferme.

După ce ai încorporat gelatina, este important să lași crema la frigider pentru cel puțin una-două ore, timp în care se va stabiliza complet. Acest pas nu trebuie să fie grăbit – o cremă grăbită nu va avea timp să capete structura dorită.

Alte metode profesionale de stabilizare a cremelor

Dacă nu vrei să folosești gelatină, ai la dispoziție și alte metode eficiente, binecunoscute în cofetării.

Una dintre ele este utilizarea amidonului alimentar, ideal în cremele fierte, precum cele de vanilie sau lămâie. Acesta acționează ca agent de îngroșare și oferă un rezultat neted și plin. O altă variantă este folosirea untului la temperatura camerei, care, bătut bine, conferă o textură aerată și consistentă, în special în cremele pe bază de ou sau lapte condensat.

În cremele cu frișcă, poți adăuga mascarpone sau cremă de brânză – aceste ingrediente oferă o structură mai densă și o aromă fină.

De asemenea, ciocolata topită, în special cea cu un conținut ridicat de cacao, este o alegere excelentă pentru cremele care trebuie să fie ferme și să se întărească bine la frigider.

Rețetă simplă de cremă stabilizată cu gelatină

Pentru a pune în practică cele spuse mai sus, îți propun o rețetă de bază pentru o cremă stabilă, potrivită atât pentru torturi, cât și pentru deserturi la pahar.

Ai nevoie de 500 ml frișcă lichidă (din smântână naturală, cu cel puțin 30% grăsime), 250 g mascarpone, 100 g zahăr pudră, 5 g gelatină pudră și 25 ml apă rece. Începe prin a hidrata gelatina în apă timp de 5-10 minute.

Între timp, bate frișca cu zahărul până începe să se întărească, apoi încorporează mascarponele și continuă să mixezi până obții o compoziție omogenă. Încălzește gelatina până devine lichidă, apoi toarn-o treptat în cremă, mixând la viteză mică.

Pune compoziția la rece pentru minimum 2 ore înainte de folosire – rezultatul va fi o cremă fermă, aerată și stabilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ssds jpg
Mancare de mazare cu pui  Sursa foto shutterstock 2197313045 jpg
flowers 2162026 1280 jpg
machiaj  sursa foto   Shutterstock jpg
horoscop luna noiembrie click webp
ciorba de pui a la grec pixabay jpg
zodii cu noroc in urmatorii 2 ani jpg
Greseli de curatenie  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net