Cea mai delicioasă varză a la Cluj. Ce ingrediente nu trebuie să adaugi în preparat. Îi strică gustul

Ultima actualizare:

Varza a la Cluj este un delicios fel de mâncare tradițional românesc, originar din inima Ardealului. Această rețetă veche de peste 300 de ani a devenit un simbol al gastronomiei românești, încântându-ne cu savoarea ei inconfundabilă și gustul autentic. În această rețetă nu se pune ulei și bulion.

Varza a la Cluj. Foto: arhiva.
Varza a la Cluj. Foto: arhiva.

Ce ingrediente sunt necesare pentru această delicatesă

Iată ce ingrediente sunt necesare pentru varza a la Cluj:

- 1,2-1,3 kg varză murată
- 750 g ceafă de porc, tocată
- 2 cepe albe, medii
- 1 linguriță paprika
- 150 g orez
- 200 g smântână fermentată (25% grăsime)
- 1 linguriță cimbru uscat
- Sare și piper, după gust
- 2 și ½ linguri untură de porc

Cum se prepară. Rețeta pas cu pas

- Spală varza în câteva ape reci pentru a înlătura excesul de saramură. Dacă este prea sărată, poți lăsa varza în apă rece timp de aproximativ o oră. După clătire, scurge bine varza și îndepărtează cotorul. Taie varza fin.

- Tăie ceapa mărunt și călește-o într-o lingură de untură de porc, la foc mediu, timp de 4-5 minute sau până devine sticloasă.

- Adaugă carnea tocată de porc peste ceapă și continuă să călești amestecul. Condimentează cu paprika, cimbru uscat, sare și piper după gust. Lasă pe foc aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când, până când lichidul scade și carnea se rumenește frumos.

- În alt vas, adaugă o lingură de untură de porc și călește varza murată timp de 20-25 de minute la foc mediu. Când varza este rumenită, stingi focul.

- Fierbe orezul în apă cu puțină sare, apoi scurge-l bine.

- Unge o tavă cu untură de porc și montează straturile în următoarea ordine:

Strat de varză călită, strat de orez fiert, strat de carne tocată. Repetă procedura până la terminarea ingredientelor, încheind cu un strat de varză călită. Pe ultimul strat de varză, întinde uniform smântâna fermentată, scriu cei de la Adevărul.

Preîncălzește cuptorul la 170-180°C și coace varza a la Cluj timp de 30-35 de minute, până se rumenește frumos la suprafață.

Această rețetă simplă, dar plină de arome autentice, te va duce într-o călătorie culinară în inima Ardealului. Savurează varza a la Cluj alături de cei dragi și bucură-te de gustul tradiției românești în toată splendoarea sa!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tratamente naturiste anti imbatranire jpeg
Bomboane cu biscuiti si fulgi de nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 107127485 jpg
1 par alb jpg jpeg
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
zodii norocoase webp
cuplu sex
culoare zodii jpg
masca ten jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net