Cea mai surprinzătoare focaccia pe care o vei gusta vreodată! Combinația care face furori
Focaccia cu struguri, smochine şi rozmarin este o combinaţie neaşteptată, dar savuroasă, menită să ducă gustul pâinii de casă la un nivel special. Ingrediente simple, puţină răbdare şi puţin simţ artistic, aşa poate fi preparată acasă această delicatesă.

Ingrediente necesare
-500 g făină (tip 00 sau, alternativ, făină pentru pizza sau făină 550)
-350 ml apă călduţă
-7 g drojdie uscată
-1 linguriţă sare
-4 linguri ulei de rapiţă presat la rece
-3 rămurele rozmarin
-2 ciorchini de struguri negri
-2 smochine
-1/4 linguriţă rozmarin uscat (sau proaspăt)
-1/4 linguriţă oregano uscat (sau proaspăt)
-1/4 linguriţă cimbru uscat (sau proaspăt)
-1/4 linguriţă piper
-1‑2 linguri griş
Paşii de preparare
Într-un bol încăpător se pun făina şi sarea. Separat, drojdia se amestecă cu apa călduţă. Se toarnă apa cu drojdie peste făină și se amestecă totul cu o lingură de lemn până când lichidul este complet absorbit.
Amestecul se răstoarnă pe suprafața de lucru pudrată cu făină, se adună toate marginile aluatului și se frământă aproximativ 5 minute, până când devine elastic şi doar uşor lipicios.
Se unge un bol cu puțin ulei de rapiță. Se formează o bilă din aluat, se aşază în bol, care se acoperă cu un şervet curat umed (stors de excesul de apă). Se lasă la loc cald, ferit de curenți de aer, aproximativ 1 oră, până când aluatul îşi dublează volumul.
După dospire, aluatul se scoate pe blatul ușor pudrat și se modelează în forma dorită. Potrivit Pancake Planet, autoarea rețetei a ales o formă uşor ovală. Se preîncălzeşte cuptorul la 240 °C. Tava se tapetează cu griș sau pesmet (nu este nevoie de hârtie de copt) și aluatul se aşază în tavă.
Se pregăteşte un amestec din ulei de rapiță, rozmarin proaspăt sau uscat, oregano, cimbru, piper și sare. Acest amestec se distribuie uniform peste suprafața aluatului. Cu degetele, se masează aluatul pentru a forma mici adâncituri.
Strugurii rămân întregi pe ciorchine, smochinele se taie în felii potrivite și se distribuie în jurul strugurilor. Se adaugă crenguțe proaspete de rozmarin pentru decor și extra aromă.
Focaccia cu struguri se coace în cuptor timp de 25‑30 de minute. La final, textura va fi pufoasă, gustul ușor dulce cu note de sărat şi aromat, iar suprafața frumos rumenită.































