Rețeta clasică din 1940 de prăjitură românească cu mere. E delicioasă, se prepară rapid și e desertul perfect pentru cei dragi
Iată o rețetă autentică de prăjitură românească cu mere, inspirată din anii 1940, o perioadă în care gospodinele foloseau ingrediente simple, de sezon, fără praf de copt sau alte aditivi moderni. Această rețetă este adaptată fidel din caietele de bucate ale vremii:

Prăjitură cu mere – rețetă românească din 1940
Ingrediente:
Pentru aluat:
500 g făină cernută
200 g unt sau untură (după posibilități)
100 g zahăr
2 ouă
2 linguri smântână
un praf de sare
coajă rasă de lămâie (opțional)
Pentru umplutură:
1 kg mere românești (ionatan, golden sau țărănești)
100–150 g zahăr (după dulceața merelor)
scorțișoară după gust
2 linguri pesmet sau griș (pentru a absorbi sucul)
Mod de preparare:
Prepararea aluatului:
Se freacă untul cu zahărul, se adaugă ouăle întregi, smântâna, un praf de sare și coaja de lămâie.
Se pune făina puțin câte puțin și se frământă până se obține un aluat fraged, dar nu prea tare.
Se împarte în două: o parte puțin mai mare pentru bază, cealaltă pentru deasupra.
Se lasă la rece pentru o jumătate de ceas, învelit într-un ștergar curat.
Prepararea merelor:
Se curăță merele, se dau pe răzătoarea mare și se pun într-o cratiță, pe foc mic.
Se adaugă zahărul și se lasă să scadă lichidul, amestecând din când în când.
Când compoziția e scăzută, se adaugă scorțișoara și se lasă la răcit.
Montarea prăjiturii:
Se întinde partea mai mare de aluat și se așază într-o tavă unsă și tapetată cu făină.
Se presară pesmetul (sau grișul).
Se pune umplutura de mere răcită.
Se întinde aluatul rămas și se așază deasupra, fie ca foaie întreagă, fie sub formă de fâșii (grilaj).
Se înțeapă ușor cu furculița sau se unge cu puțin ou bătut deasupra.
Coacere:
Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit (aprox. 180°C) timp de 35–40 minute, până se rumenește frumos.
Servire:
Se lasă să se răcească în tavă, apoi se taie în pătrate sau romburi.
Se poate pudra cu zahăr vanilat.
Notă istorică:
În perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, gospodinele românce foloseau rețete transmise oral sau scrise în caiete personale. Ingredientele erau adaptate în funcție de disponibilitate, iar prăjiturile cu mere erau populare datorită simplității și faptului că merele se păstrau bine peste iarnă.


































