Rețeta copilăriei, ca la mama acasă: biscuiți cu untură și umplutură de gem. Cum se prepară desertul de la poalele munților
Situată pe pitorescul culoar Rucăr-Bran, la baza Munților Piatra Craiului, comuna Dâmbovicioara devine din ce în ce mai atrăgătoare pentru turiștii români și străini, datorită istoriei bogate, peisajelor spectaculoase și rețetelor tradiționale delicioase. Aici găsim rețeta copilăriei, adică cei mai buni biscuiți cu untură și gem.
Rețeta copilăriei, ca la mama acasă
Denumită sugestiv „Chei spre Rai", Dâmbovicioara a fost prima comună din județul Argeș care a primit titlul de stațiune turistică de interes național. Pentru promovarea acestei bijuterii naturale, Raluca Busioc, o tânără dedicată angajată la Centrul de Informare Turistică Dâmbovicioara, a creat o prezență online captivantă, potrivit Adevărul.ro
Pe pagina de Facebook „Dâmbovicioara Turistică", administrată cu pasiune de Raluca, s-au adunat peste 10.000 de fani, iar pagina oficială a Centrului de Informare Turistică Dâmbovicioara, de pe aceeași platformă socială, beneficiază de peste 9.000 de urmăritori. Raluca nu se oprește aici și împărtășește cu entuziasm și pe aceste canale virtuale un deliciu culinar specific locului: biscuiții cu untură și gem de coacăze.
Cu fiecare postare, Raluca reușește să sublinieze farmecul unic al comunei, atrăgând atenția asupra patrimoniului istoric, a peisajelor uimitoare și a tradițiilor culinare autentice. Combinând tehnicile moderne de promovare cu autenticitatea specifică zonei, Raluca Busioc și echipa de la Centrul de Informare Turistică contribuie la consolidarea statutului Dâmbovicioara ca destinație turistică de neuitat.
„Mi-am dorit foarte mult ca în cadrul proiectelor dedicate grupurilor de turiști să fie despre povești, emoții și amintiri frumoase, iar gustul copilăriei este un element tare important în toată această activitate. Printre alte bunătăți promovate în comuna Dâmbovicioara, am readus în atenția oaspeților și biscuiții copilăriei, iar bucuria a fost foarte mare”, povestește Raluca Busioc.
Cum se prepară desertul de la poalele munților
Pentru a prepara între 40 și 50 de biscuiți cu gem de coacăze, ai nevoie de următoarele ingrediente: 360 grame untură, 140 grame zahăr (cantitatea poate fi ajustată în funcție de preferințe), un praf de sare, 3 ouă, 1 praf de copt, esențe după gust și 640 grame de făină.
Într-un bol, amestecă bine cu mixerul untura cu praful de sare și zahărul până obții o compoziție omogenă. Adaugă ouăle și esența preferată, continuând să mixezi până când zahărul este complet dizolvat și amestecul devine cremos. Integrează treptat praful de copt și adaugă făina în porții mici, mixând constant, până când obții un aluat legat și nonlipicios. Se bagă la cuptor pentru 20 de minute.
„Cantitatea de făină poate să fie diferită, în funcție de tipul ei, dar e nevoie să fiți atenți la cât „cuprinde" aluatul, până nu mai este lipicios, dar nici foarte tare. Forma biscuiților este în funcție de preferințe. Cei care ne aduc aminte de copilărie sunt șprițați cu ajutorul mașinii de tocat. În lipsa acestei mașini, am improvizat uneori cu o sticlă și un capac de plastic, tăiat în zig-zag, sau cu aparat de fursecuri. Alteori, decupez aluatul cu o formă tip floare sau inimioară, iar la mijloc pun gem de coacăze negre, dar poate fi folosit orice gem”, explică Raluca Busioc.