Tort Marlenka de casă. Cea mai bună și mai simplă rețetă pentru acest desert demențial cu miere

Prăjitura Marlenka este mai mult decât un simplu desert – este o poveste dulce cu rădăcini în Armenia și cu succes răsunător în Europa Centrală. Marlenka impresionează prin straturile fine de blat cu miere, îmbibate generos cu cremă caramelizată, oferind un gust inconfundabil, blând, dar totodată intens. Este desertul ideal pentru mesele festive, dar și pentru momentele în care vrei să-ți răsfeți familia cu ceva special.

Tort Marlenka de casă.
Tort Marlenka de casă.

Rețetă clasică de Tort Marlenka de casă

Ingrediente (8-10 porții)

Pentru aluat:

  • 400 g făină albă
  • 200 g zahăr
  • 150 g unt
  • 3 linguri de miere
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de oțet

Pentru cremă:

  • 600 g lapte condensat caramelizat
  • 300 g unt
  • 100 g nuci tocate (pentru decor)

Cum se prepară

Topiți untul, zahărul și mierea într-un vas la foc mediu, amestecând până se omogenizează. Luați vasul de pe foc, adăugați bicarbonatul de sodiu stins cu oțet și lăsați compoziția să se răcească ușor. Încorporați ouăle, apoi adăugați făina treptat, frământând până obțineți un aluat moale și elastic.

Împărțiți aluatul în 6 părți egale. Întindeți fiecare bucată într-o foaie subțire de dimensiunea unei forme de tort (aproximativ 24 cm diametru). Coaceți fiecare foaie pe dosul unei tăvi tapetate cu hârtie de copt, la 180°C, timp de 5-7 minute, până devin aurii. Lăsați-le să se răcească complet.

Mixați untul până devine spumos, apoi adăugați treptat laptele condensat caramelizat, până obțineți o cremă fină și omogenă.

Așezați primul blat pe un platou și ungeți-l cu cremă. Continuați să alternați blaturile și crema până le terminați. Îmbrăcați tortul și pe margini cu crema rămasă, apoi presărați nuci tocate pe deasupra.

Lăsați tortul la frigider cel puțin 4 ore, ideal peste noapte. În acest timp, foile se vor înmuia și aromele se vor îmbina perfect.

Un desert care cucerește

Tortul Marlenka este alegerea perfectă pentru orice ocazie – de la sărbători la reuniuni de familie sau pur și simplu pentru a vă răsfăța într-o zi obișnuită. Textura delicată, aromele bogate de miere și caramel și decorul cu nuci crocante transformă această prăjitură într-o experiență culinară deosebită.

Este o rețetă care, deși poate părea laborioasă, se prepară surprinzător de simplu și oferă satisfacții pe măsură. O dată ce o încercați, veți reveni la ea cu fiecare prilej dulce.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii norocoase webp
horoscop octombrie jpg
horoscop decembrie logo jpg
numerology 2026 jpg
zodii, foto shutterstock jpg
Horoscop, foto shutterstock jpg
Sarmale foto shutterstock 1238342146 jpg
horoscop, foto shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net