Adio Digi24? Compania RCS-RDS ar putea fi obligată să renunțe la televiziuni

Televiziunile trustului RCS-RDS ar putea dispărea definitiv din grilele de programe. Ministrul Culturii le-a pus gând rău cabliștilor care dețin și posturi tv.

Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
RCS-RDS a lansat mai multe televiziuni

Ori cablu, ori tv

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a propus un amendament la proiectul de modificare a Legii audiovizuale iniţiat de Guvernul Cîţu.

Proiectul a fost elaborat pentru ca Legea care reglementează piața de cablu și tv din România să fie pusă în acord cu prevederile legislației europene.

Potrivit amendamentului depus de senatorul Romașcanu, operatorii de cablu care dețin putere semnificativă pe piață (un număr mare de abonați) și care dețin și stații tv ar urma să fie obligați de CNA să renunțe la una dintre activități. 

Citește și: CNA a luat în vedere filmele românești din comunism. Ce schimbări propune Consiliul

Necesitatea unei astfel de măsuri ar fi, conform proiectului, dată de faptul că un jucător gigant de pe piața de cablu ar face o formă de concurență neloială posturilor de televiziune, dacă decide să activeze și în această zonă. 

RCS-RDS, obligată să aleagă: Cablu sau Tv?

Direct vizată aici e compania RCS-RDS (Digi), care deține aproape trei sferturi din piața de cablu și satelit din România, dar și televiziunile Digi24, Digi Sport (1, 2, 3, 4), canalele de filme documentare Digi Life, Digi Animal Planet și Digi World, posturile Film Now și Digi4k, dar și postul de muzică UTV, radiourile ProFm, Digi Fm și Dance Fm. 

Lucian Romaşcanu a mai argumentat că o astfel de măsură este necesară pentru a preîntâmpina un eventual abuz de poziţie dominantă al unui operator economic care ar putea folosi poziţia preponderentă pe care o deţine pe una dintre pieţe pentru a perturba activitatea pe cealaltă piaţă:

"Este necesară implicarea CNA pentru a evita apariţia unei situaţii de abuz de poziţie dominantă în piaţa audiovizuală. Consiliul Concurenţei nu analizează implicaţiile pe care le are poziţia dominantă a unui operator într-o piaţă conexă (e.g. piaţa serviciilor de programe tv) aceleia principale (e.g. piaţa de distribuţie a serviciilor de programe tv) pe care activează respectivul operator", a declarat Ministrul Culturii, citat de News.ro.

Reacția RCS-RDS

Într-un comunicat remis la puțin timp după apariția zvonurilor cu privire la noul amendament, reprezentanții RCS-RDS au declarat că nu susțin măsura propusă de Romașcanu. Ei au adăugat că „interesele unor companii private, aflate în concurență, nu ar trebui să fie arbitrate de Parlament”.

RCS-RDS susține adoptarea legii în forma actuală (inițiată de Guvernul Cîțu), fără noi amendamente, argumentând că, în cazul în care legea nu e adoptată cu celeritate, România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene. 

Totodată, compania subliniază că e dispusă să se așeze la masa negocierilor cu guvernanții și ceilalți jucători de pe piața de cablu și tv, dar nu consideră că ar trebui să renunțe la nici una dintre activități: 

"Dacă proiectul, în forma trimisă de Guvern către Parlament, intră în vigoare, nu considerăm că ar trebui să renunţăm la niciuna dintre activităţi, neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe”, susține RCS-RDS în comunicat. 

Adrian Sârbu, scandal monstru cu Digi

Fostul boss al ProTv, mogulul Adrian Sârbu, a avut recent un conflict uriaș cu reprezentanții companiei de cablu RCS-RDS. 

Sârbu i-a reclamat pe cabliști la CNA, întrucât refuză să se conformeze legii și să plaseze postul Aleph News, lansat în 2020, în grupajul din grilă unde sunt situate televiziunile de știri. 

Citește și: Marius Tucă l-a dat în judecată pe Adrian Sârbu! Motivul conflictului

Conform legii, operatorii de cablu sunt obligați să organizeze posturile tv în grilă în funcție de tematică (generaliste, știri, canale de sport, canale de muzică etc). 

Însă, deoarece noul post al lui Sârbu ar fi un competitor direct pentru canalul de știri al RCS-RDS, Digi 24, aceștia au ales să îl plaseze spre finalul grilei, pe o poziție îndepărtată de posturile clasice. 

Teo Trandafir şi a dat seama de importanţa lui Adrian Sârbu pentru cariera ei abia după plecarea din Pro TV jpeg
Adrian Sârbu a lansat postul Aleph News în septembrie 2020

În cadrul ședinței CNA, Sârbu a acuzat direct compania RCS-RDS că face abuz de poziție dominantă și că sfidează atât legea CNA, cât și pe membrii Consiliului, a relatat la vremea aceea site-ul PaginaDeMedia.

„Nu mai mințiți dom`le în halul ăsta”

În cadrul ședinței cu scântei, reprezentantul RCS-RDS s-a apărat spunând ba că postul lui Sârbu este plasat în al doilea calup cu programe informative, ba că mogulul se înțelesese cu conducerea companiei ca să îi plaseze postul la coada grilei, pe ultima poziție, ca să fie mai ușor de accesat de telespectatori. 

Adrian Sârbu a intervenit brutal peste acesta.

„Domnu` Mihai, la scrierea legii am contribuit și eu. Nu mai mințiți dom`le în halul ăsta - și cu mine aici de față. Faceți abuz!”, a spus în ședința forului boss-ul care deține acum posturile Aleph News, Aleph Business și Smart Tv. 

În cele din urmă, CNA a decis să sancționeze RCS-RDS pentru încălcarea legii și a somat compania să plaseze postul Aleph alături de televiziunile Digi24, Realitatea Plus, RTV, Antena3 și B1. Cablistul nu s-a conformat până acum solicitării, astfel încât, la puțin timp după, a mai încasat o amendă. 

Citește și: Adrian Sârbu vrea 4.000.000 € pe telefericul din Sinaia?

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

gabi badalau evenimente jpg
image png
peter imre corina dănilă jpg
646x404 (1) jpg
Peter Imre, ospătar   galerie foto jpeg
BeFunky collage (46) jpg
printul paul 1 jpeg
paula seling 0 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
giani vladimir 25713800 jpeg
Teo Show Kanal D Teo Trandafir, Mihai Mitoseru, Bella Santiago (1) jpg
image png
BeFunky collage (37) jpg
teodora alex insula iubirii3 png
4 mircea badea e1569317764158 jpg jpeg