Cuplu de senzaţie în tenisul românesc: Andrei Pavel îl va antrena pe tânărul Patrick Ciorcilă!
Considerat, "cu acte", cel mai valoros tenismen român de după Ilie Năstase, Andrei Pavel se implică din nou în tenisul românesc. Chiar dacă era căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a ţării noastre, el îşi dorea să antreneze şi un român în circuitul profesionist. Acum, dorinţa i s-a îndeplinit.
Ajuns la 40 de ani - incredibil ce repede trece timpul - Andrei Pavel îl va pregăti pe Patrick Ciorcilă, cel care, la 18 ani, trebuie să demonstreze că poate face pasul de la speranţă la certitudine.
Fost număr 13 mondial la simplu în urmă cu 10 ani, Andrei Pavel se află la a patra experienţă de antrenor în circuitul profesionist. El a debutat în această meserie ca tehnician al Jelenei Jankovic, a continuat cu Tamira Paszek - cea care acum îi este iubită - şi a trecut apoi la circuitul masculin, pregătindu-l, în finalul anului, pe neamţul Benjamin Becker, care ocupă acum locul 40 ATP. De trei luni, Andrei Pavel se află la Cluj, unde a lucrat cot la cot cu Patrick Ciorcilă, un puşti de 18 ani extrem de dotat, pe care Pavel îl ştie de mai multă vreme, convocându-l şi în lotul lărgit al echipei de Cupa Davis, dar care a avut un an mai dificil în 2014. "Proba" a fost trecută cu succes de ambele părţi, astfel că acum se poate spune că Andrei Pavel este antrenorul cu acte în regulă al lui Patrick Ciorcilă. Din această postură, el a acordat un amplu interviu pentru site-ul oficial al clubului la care se desfăşoară antrenamentele, Winners Tennis Club, din care vă prezint în continuare câteva dintre cele mai importante idei legate de parteneriat. Interviul integral îl puteţi citi AICI .
Andrei Pavel despre noua sa postură
“Am început o muncă interesantă cu Patrick Ciorcilă. Din mai multe puncte de vedere spun că este interesantă. Îmi place profilul lui moral, ca să spun așa. E un băiat extrem de bine crescut, de inteligent, educat și în același timp se poate spune că am intuit corect momentul de cumpănă în care se află și doresc să îi redau plăcerea de a juca. L-am văzut în mai multe rînduri, chiar și în primăvară l-am văzut la turneul de la București, i-am observat calitățile, i le-am putut evalua. Se știe, el a început de foarte devreme să joace în circuitul futures, a urcat în clasament, apoi a avut o perioadă mai puțin fastă, dar inerentă, din punctul meu de vedere. Astfel de lucruri se întîmplă în tenis, el e foarte tînăr, iar la cei 18 ani pe care îi are poate foarte bine să revină atît în clasament cît și la o formă sportivă care să îl satisfacă în primul rînd pe el, apoi toate se vor pune în mișcare. Eu l-am remarcat pe Patrick de mai multă vreme iar discuțiile despre această colaborare au cunoscut o perioadă de tatonare de peste un an, atîta doar că eu aveam un aranjament perfectat cu Benjamin Becker, o colaborare pe care trebuia să o duc la bun sfîrșit. Astfel încît se poate spune că dacă pentru unii decizia mea de a lucra cu Patrick pare surprinzătoare, pentru noi doi nu este așa, noi luând contact încă de mai multă vreme“, a declarat Andrei Pavel pentru Winners Tennis Club.
Andrei Pavel despre obiectivul pe care şi l-a stabilt alături de Patrick Ciorcilă
“Patrick cel de acum trei luni era într-un moment specific unui adolescent, cu tot ce înseamnă acest lucru, un moment în care își pierduse puțin dragul de a juca. De fapt nici nu mai jucase de circa 6 săptămîni consecutive. Țin minte că și eu, la 18 ani, după ce tocmai cîștigasem Roland Garros-ul la juniori nu mai vroiam să joc tenis, deci astfel de lucruri se pot întîmpla la un tînăr. Am discutat cu Patrick și ne propunem ca în 2015 să reintrăm în concursuri, știindu-se că el a făcut o pauză destul de lungă din acest punct de vedere. Dar nu vreau să creez presiune. Vreau ca lucrurile să se deruleze în ritmul în care să ne convină, să le luăm treptat, nu abrupt. Chiar dacă rezultatele nu vor veni imediat, pentru că sînt multe luni de cînd nu a jucat, mă aștept totuși ca undeva spre primăvară-vară să revină la clasamentul lui cel mai bun pe care l-a avut și apoi vom mai vedea. Să nu uităm că Patrick urmează cursurile Transylvania College The Cambridge International School in Cluj, unde este în ultimul an, și că în 2015 are cele mai grele examene. Imediat după aceea se va înscrie la Universitatea de Business, un domeniu de care se simte foarte atras. Sînt lucruri care se întrepătrund, nu e o problemă ușor de rezolvat asta, cu împărțitul între școală și tenis. După ce își va fi dat examenele acelea, cu siguranță că lucrurile se vor simplifica și atunci concentrarea lui va putea fi mult mai mare pe tenis. Patrick nu este în postura de a-și dori totul sau nimic, el poate foarte bine să îmbine aceste două planuri, nu ar fi primul sportiv care ar fi în stare să facă asta. Eu sunt antrenorul lui, trebuie să fac tot posibilul ca să reajungă un tenisman profesionist, dar pot înțelege și situația în care se află acum, când trebuie să termine și un proiect de învățămînt la fel de important", a mai spus Andrei Pavel.
Andrei Pavel despre prima sa experienţă de antrenor al unui român
“Trebuie să recunosc că mi-am dorit încă de la începutul anului să antrenez un român, să-mi leg cariera de antrenor de un jucător de-al nostru, să facem un lucru sută la sută românesc. În acest sens am fost în discuții și cu Marius Copil, cu Adrian Ungur și bineînțeles că și cu Patrick Ciorcilă, prin părinții lui. Pe vremea aceea Patrick avea un antrenor, exista un plan comun cu acesta și poate că nu ar fi fost oportună începerea unei colaborări. A sosit mai apoi și un altfel de moment, în care am considerat că merită făcută această încercare. Am venit la Cluj, la început ca să vedem cum ne potrivim, într-un fel de sondare a terenului, și-apoi acest lucru experimental s-a transformat într-o certitudine, în aceste trei luni de cînd sunt la Cluj și lucrăm împreună. Provocarea pentru mine are două componente: o dată că iau un jucător român foarte tînăr, ceea ce îmi conferă o perspectivă de creștere a calităților lui, apoi că am luat un jucător aflat într-un moment oarecum dificil al său, cînd poate că își pierduse din apetitul pentru joc.”