Excluderea echipei de rugby României de la CM 2019 va provoca pierderi în plan sportiv, dar și financiar
Obținută pe teren, prin clasarea pe locul 2 în ediția 2017/2018 a Rugby Europe Championship, calificarea ”Stejarilor” la Cupa Mondială a fost anulată de decizii pur administrative. În urma excluderii României de la CM 2019 se va pierde indemnizația de circa 2 milioane de euro acordată pentru participare.
România l-a folosit, în preliminarii, pe tonganul Sione Fakaosilea deși nu era eligibil, acesta disputând meciuri pentru echipa de rugby în 7 a țării sale natale... Ceea ce contravine regulamentele forului mondial, care a decis sancționarea naționalei noastre. Degeaba a prezentat Federația Română de Rugby documente în care atât jucătorul în cauză, cât și oficialitățile din Tonga au susținut că rugbystul n-a evoluat pentru reprezentativele națiunii din Pacificul de Sud! Hotărârea World Rugby a rămas aceeași și după ce a fost atacată în apel. Astfel, pentru prima dată în istoria de 42 de ani a Cupei Mondiale la rugby România va absenta de la turneul final... Părăsind un club select din care mai fac parte doar alte unsprezece națiuni: Anglia, Argentina, Australia, Canada, Irlanda, Italia, Japonia, Franța, Noua Zeelandă, Scoția și Țara Galilor. Ceea ce înseamnă că naționala noastră a primit o lovitură dură în planul imaginii sale. În plus, Stejarii nu vor mai efectua nici turneul în emisfera Sudică, luna aceasta, locul lor fiind luat de către ruși, cei care vor fi prezenți și la CM din Japonia, în 2019.
Nu se va ataca decizia la TAS
Mult mai grave sunt, însă, consecințele financiare ale acestei absențe. După Cupa Mondială din 2015, forul mondial a anunțat că acordă Federației Române de Rugby circa două milioane de euro din beneficiile obținute de organizatorii englezi ai competiției. Ca o subvenție necesară dezvoltării sportului cu balonul oval de la noi. O subvenție care nu va mai fi virată în condițiile în care România nu va fi reprezentată la ediția de anul viitor a Rugby World Cup. Federația de la București pierde astfel o sursă importantă de finanțare. Confruntată cu sancțiuni asemănătoare, Federația Spaniolă de Rugby a anunțat că nu se poate adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) fiindcă World Rugby nu ține cont de această instanță în probleme disciplinare... Ceea ce înseamnă că nici federația noastră nu o poate face.