Gimnastele, așteptate cu prăjituri acasă de Crăciun

La ultimul antrenament din acest an, sportivele de la lotul național, antrenate de Lucian Sandu și Gina Gogean, și-au pus pe cap căciulițe de Moș Crăciun și au cântat colinde.

Gimnastele lotului național, Crăciunițe la antrenament
Gimnastele lotului național, Crăciunițe la antrenament

Când spui Deva, gândul îți zboară într-o secundă la Centrul Olimpic de Gimnastică, locul în care s-au format marile campioane ale României, de la Nadia Comăneci până la Larisa Iordache.

De 24 de ani, Lucian Sandu este coordonatorul principal al lotului, iar de câțiva ani face echipă cu fosta mare campioană, Gina Gogean. Ce doi pregătesc 12 fete în care România își pune marile speranțe la gimnastică. Cu câteva zile înainte de Crăciun, sportivele au intrat în febra sărbătorilor. La ultimul antrenament din acest an, gimnastele și-au pus căciulițe de Moș Crăciun pe cap și au cântat colinde.

Gimnastele, înaintea ultimul antrenament din acest an
Gimnastele, înaintea ultimul antrenament din acest an

Fetele se pregătesc câte 7 ore pe zi și abia așteaptă sărbătorile de iarnă pentru a merge acasă.

De obicei merg acasă o dată sau de două ori pe an, dar de Crăciun tot timpul suntem acasă”, povestește Mara Ceplinschi, componentă a lotului național de gimnastică a României.

Micuțele componente ale lotului național, în fața omului de zăpadă din Deva
Micuțele componente ale lotului național, în fața omului de zăpadă din Deva

Micuțele gimnaste au o singură dorință pe care vor ca Moș Crăciun să le-o îndeplinească: să le țină sănătoase.

Nu vreau ceva anume, pentru că am tot ce îmi doresc, doar sănătate și putere de muncă”, spune Mara Ceplinschi. 

„Îmi doresc să fiu sănătoasă, atât eu cât și familia mea. Tot ce vreau de sărbători este să fim împreună”, spune colega ei, Andreea Preda, care e completată de Amalia Ghigoarță și de Silvia Sfiringu, care nu-și doresc altceva decât să fie sănătoase și să poată concura cu succes la marile competiții ce stau să vin.

Părinții le așteaptă acasă cu prăjituri

De Crăciun, fetele sunt așteptate acasă de către mame cu cele mai mari bunătăți din care doar gustă. „Când merg la părinți, îmi fac toate plăcerile culinare, dar cu grijă. Mănânc puțin din fiecare”, spune Andreea Preda. „I-am spus mamei ce să îmi facă și mătușa mea mă așteaptă cu prăjituri. Nu știu ce să îmi mai facă să mă simt bine”, spune și Mara Ceplinschi.

Gimnastele au trecut și prin Parcul Cetate înaintea plecării spre case
Gimnastele au trecut și prin Parcul Cetate înaintea plecării spre case

Antrenorii de la Deva pregătesc fetele pentru JO 2024

Lotul național de gimnaste de la Deva este format din 12 sportive: senioarele Mara Ceplinschi, Bianca Dorobanțu și Silviana Sfirigu și junioarele Ana Maria Bărbosu, Andreea Preda, Iulia Trestianu, Shakira Cantaragiu, Amalia Puflea, Amalia Ghigoarță, Ioana Danciu, Erica Gogoașe, Timea Crișan. Fetele sunt pregătite de antrenorii Lucian Sandu, Gina Gogean, Ramona Micu, Florin Uzum și coregrafa Mădălina Susan.

Pentru micuțele gimnaste, 2022 va fi un an extrem de greu! Ele vor începe lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, acolo unde echipa României a ratat prezența la ultimele două ediții, cea de la Rio, din 2016 și Tokyo anul acesta. „Dorim să ne calificăm, în primul rând. Calificarea începe deja de la anul de la Campionatele Europene unde trebuie să ne clasăm în primele 13 echipe, să putem merge mai departe la Campionatele Mondiale”, explică Lucian Sandu, coordonator principal al lotului național de gimnastică feminină de la Deva.

Pentru Lucian Sandu, prezența echipei României la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 ar avea o semnificație aparte. „Primul meu Campionat European în 2000 a fost la Paris, poate Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 vor avea același succes pentru noi ca Europenele din 2000. La Paris ne dorim să revenim măcar acolo unde a fost gimnastica românească”, încheie antrenorul.

Antrenorul Lucian Sandu, la antrenament cu elevele sale
Antrenorul Lucian Sandu, la antrenament cu elevele sale

În 2000, la Campionatele Europene de la Paris, fetele din echipa de gimnastică feminină a României s-au întors acasă cu 12 medalii, dintre care 6 de aur, 5 de argint și una de bronz. La vremea respectivă, din echipa României făceau parte Andreea Răducan, Simona Amânar, Sabina Cojocar și Silvia Stroiescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net