Halep joacă de azi meciul reabilitării. E cel mai important moment din cariera sportivei

Pentru Simona Halep a venit cel mai important moment al carierei: cel în care poate să-şi reabiliteze numele, după ce a fost târâtă, fără voia ei, în cel mai mare scandal de dopaj din sportul românesc. Ea a fost suspendată de un tribunal independent la 4 ani pentru consum de roxadustat, dar şi pentru nereguli în paşaportul biologic, iar recursul care începe azi la TAS e ultima ei şansă de reabilitare. 

Simona Halep vrea să câştige  şi acest meci  al onoarei. FOTO: EPA
Simona Halep vrea să câştige şi acest meci al onoarei. FOTO: EPA

Tenismena în vârsă de 33 de ani a plecat ieri în Elveţia, la bordul cursei Wizz Air de Geneva, alături de fratele ei, după cum au informat cei de la Euronews.ro, care au filmat-o şi fotografiat-o în aeronavă. Azi, de la ora 9.30 (10.30 ora României), va începe cel mai dificil meci din carieră. Care nu va dura trei seturi, ci trei zile, de-a lungul cărora apărătorii ei, dar şi acuzatorii, îşi vor expune dovezile şi punctele de vedere. De asemenea, vor fi audiaţi martorii, dar şi experţii aduşi special pentru a demonstra veridicitatea spuselor fiecărei părţi.

Tactica apărării Simonei este simplă: avocaţii ei vor încerca să demonstreze că produsele dopante au intrat în organismul sportivei fără ca ea să aibă vreo intenţie să le ia, sau fără să-i treacă prin cap că face ceva nepermis, pentru că, de fapt, suplimentele alimentare date de echipa lui Patrick Mouratoglou, antrenorul ei de atunci, erau infestate cu roxadustat. 

Ea este suspendată până la 6 octombrie 2026

Audierile vor avea loc cu uşile închise, aşa cum au comunicat pentru gsp.ro cei de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. De asemenea, ei au mai afirmat că în acest caz completul de judecători e compus din Annabelle Bennett (Australia), preşedinte, Jeffrey G. Benz (SUA) şi Ulrich Haas (Germania). Audierile vor începe azi, la ora locală 9.30, vor dura până vineri, când sunt prevăzute a se încheia în jurul orei 15.30 (16.30 în România). Desigur, urmează apoi deliberările, nimeni neputând estima în cât timp se va da şi verdictul. Poate dura o zi, o săptămână sau o lună.

În mod normal, suspendarea Simonei Halep expiră la 6 octombrie 2026, calculul celor 4 ani începând din momentul în care a fost depistată pozitivă, nu din momentul în care s-a dat pedeapsa. Realist vorbind, chiar dacă Simona ar vrea, desigur, să i se ridice toţi cei patru ani de suspendare, pentru că ea se consideră nevinovată, cel mai bun scenariu este cel în care va rămâne doar cu un an şi jumătate de suspendare, ceea ce ar însemna că ea va putea reveni chiar în primăvară în activitate.

Dacă suspendarea îi va fi anulată în totalitate, atunci Simona va fi îndreptăţită să dea în judecată WTA şi tribunalul independent care a ţinut-o „pe bară” degeaba, pentru a le cere pagube materiale pentru turneele la care nu a fost lăsată să participe şi cecurile pe care a fost împiedicată să le încaseze atât în urma performanţelor sportive, cât şi de la sponsori. Dacă suspendarea i se va ridica sau măcar i se va reduce, atunci ea e gata să revină, pentru că s-a antrenat o lungă perioadă de timp în Dubai. De asemenea, în luna iunie, ea va juca într-un demonstrativ, alături de Andrei Pavel, Andre Agassi şi Steffi Graf, la Cluj-Napoca.

O problemă după ce va reveni va fi, însă, aceea că nu va mai avea puncte WTA, deci ar trebui să o ia de la zero absolut. E posibil ca ea să primească vreun wild card pe la vreo competiţie, astfel încât să înceapă să adune puncte, fără de care nu va putea juca la nivel înalt.

Românca s-a si mţit trădată de Mouratoglou

Mouratoglou  a fost antrenorul ei  din aprilie până în septembrie 2022. FOTO: Guliver/ Gettyimages
Mouratoglou a fost antrenorul ei din aprilie până în septembrie 2022. FOTO: Guliver/ Gettyimages

Într-unul dintre puţinele interviuri acordate de la suspendare, Simona Halep l-a acuzat de la distanţă pe Patrick Mouratoglou, antrenorul său din ultima perioadă, că nu a apărat-o de la început şi că nu şi-a asumat mai devreme vina de a-i fi dat produse contaminate cu roxadustat.

„Într-adevăr, a ieşit public. Mi-aş fi dorit să fi făcut asta puţin mai devreme. Am încetat să mai lucrez cu Academia Mouratoglu de ceva timp. Când m-am trezit în această situaţie, mi-a fost greu, pentru că mereu am avut încredere în echipele mele, în echipele anterioare şi în toţi cei cu care lucrez. Pentru că simt că dacă am încredere am şanse mai mari să am performanţe maxime.

Am fost întotdeauna deschisă să învăţ de la oameni. De aceea angajezi oameni, pentru că ai nevoie de informaţii, trebuie să devii mai bun. Aşa că mereu am avut încredere, iar încrederea mea este acum un pic zdruncinată. Pe viitor, nu ştiu cum va fi, dacă voi mai putea avea încredere din nou. Probabil va trebui să învăţ. Pentru că acesta este principiul meu în viaţă, dacă angajezi pe cineva şi lucrezi cu acea persoană, trebuie să ai încredere”, a declarat tenismena pentru Euronews în luna decembrie.

Cronologia «cazului Halep»

29 august 2022: Simona e testată antidoping la US Open

7 octombrie 2022: Halep e informată că a fost depistată pozitiv şi că e suspendată provizoriu.

26 octombrie 2022: Tenismena e intervietată de ITIA, forul care anchetează cazul 

19 mai 2023: Halep e informată că i s-au descoperit iregularităţi în paşaportul biologic

28 - 29 iunie 2023: Au loc audierile la Tribunalul Independent Sport Resolutions 

11 septembrie 2023: Halep a fost suspendată patru ani

7-9 februarie 2024: Zilele recursului la TAS

6 octombrie 2026: Ziua în care expiră suspendarea actuală a Simonei Halep

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net