Jurnalistă celebră TVR, suspendată internațional după ce ar fi jignit-o pe Ana Maria Bărbosu. Cum a ajuns gimnasta în mijlocul acestui scandal

Un incident grav, cu impact semnificativ asupra gimnasticii naționale și internaționale, a fost menținut "sub tăcere" până acum. Personajul principal este Alina Alexoi, jurnalistă la TVR din 1992. De aproximativ șase ani, cu mici întreruperi, aceasta a fost detașată la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), devenind și membru al acestuia.

Alina Alexoi este acuzată de bullying /  Sursa foto: gsp.ro
Alina Alexoi este acuzată de bullying / Sursa foto: gsp.ro

În plus, Alexoi ocupă funcția de consilier personal al președintelui Mihai Covaliu, dar acest rol nu a împiedicat-o să fie, uneori, reporter pentru TVR sau comentator la diferite competiții sportive.

La Jocurile Olimpice, Alina Alexoi nu a mai comentat gimnastică

Însă, în iunie 2024, situația s-a schimbat. Deși făcea parte din delegația României la Jocurile Olimpice, Alina Alexoi nu a mai comentat competițiile olimpice de gimnastică de la Paris pentru TVR.

Conflictele au început cu mult înainte de Olimpiadă, mai exact în toamna anului 2023. Ce s-a întâmplat înainte de Jocurile Olimpice de la Paris 2024?

Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a decis suspendarea Alinei Alexoi de la toate competițiile organizate de aceasta.

Decizia, comunicată pe 27 iulie 2024 către COSR și Federația Română de Gimnastică (FRG), a interzis prezența lui Alexoi în zona competițiilor de gimnastică de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și i-a interzis să comenteze evenimentele pentru TVR, disciplină sportivă unde era de obicei "titulară".

Care este motivul? Se pare că a fost vorba despre un „comportament scandalos” al angajatei TVR și COSR față de gimnasta română Ana Maria Bărbosu, în timpul Campionatelor Mondiale de la Anvers, din octombrie 2023.

„Doamna Alexoi, în urma incidentului de la Campionatul Mondial de la Antwerp, am decis să nu vă mai acordăm acreditări în viitor la evenimentele Federației internaționale de Gimnastică”, se arată în decizia FIG, semnată de secretarul general Nicolas Buompane și prezentată de jurnaliștii de la Golazo. 

De la ce a pornit scandalul dintre Ana Maria Bărbosu și Alina Alexoi

Conflictul a fost declanșat la Campionatul Mondial din Belgia de o intervenție a fostei mari gimnaste Cătălina Ponor.

Potrivit sursei menționate mai sus: „Cătălina era acolo în calitate de membru al Comisiei sportivilor din cadrul FIG, fără funcție oficială în delegația României.

După un antrenament, a coborât din tribună și i-a spus Anei Maria Bărbosu: «Dacă nu înveți să-ți întinzi picioarele, o să-ți declaseze săritura. N-ai învățat asta până acum?». Tonul a fost unul răstit și răutăcios, părând mai degrabă că intenționa să o critice decât să o ajute”.

Se speculează că motivul „tonului răutăcios” ar putea fi legat de nemulțumirea anumitor persoane că Ana a ales echipa de la Deva și nu a participat la programul „Țară, țară, vrem campioane” (proiect coordonat de Octavian Bellu și Mariana Bitang).

Agresivitatea Cătălinei a fost observată și de alții, iar antrenorul lotului, Patrick Kiens, s-a simțit ofensat de intervenția ei. Astfel, a reclamat incidentul lui Donatella Sacchi, supervizorul antrenamentului.

«Nu este regulamentar să fie în arenă și să ofere indicații sportivilor». Sacchi i-a comunicat Cătălinei că, conform regulamentului, nu are voie să facă acest lucru. Ponor a raportat apoi problema Alinei Alexoi, ceea ce a generat o serie de reacții.

„Nu mi s-a părut normal, m-am simțit prost, dar sper ca lucrurile să se liniștească. Sper ca fetele să nu fie complet izolate, fără să primească sfaturi. A fost un singur sfat pe care l-am oferit (Anei Maria Bărbosu), dar se pare că a fost foarte deranjant și a declanșat tot acest conflict”, a declarat Cătălina Ponor pentru Zoom Sport, pe Orange, despre incidentul de la Antwerp.

Ponor a mai spus despre Bărbosu că „poate că este influențată, poate că nu este influențată, în acest moment nu o învinovățesc”, adăugând că s-a simțit respinsă de antrenorul olandez, „el nu saluta pe nimeni, am simțit o respingere de la început”.

Alina Alexoi: „Aia e un jeg de om”

La Antwerp, Alexoi a fost deranjată de faptul că Donatella Sacchi a atras atenția Cătălinei Ponor după discuția cu Bărbosu.

„Crezând că Ana a fost cea care s-a plâns de Cătălina, Alina a început să facă remarci urâte despre ea. Într-un moment, în zona mixtă, Ana Maria Bărbosu a evitat să-i acorde un interviu, temându-se de ostilitatea angajatei COSR.

Alexoi s-a enervat și a spus în fața tuturor jurnaliștilor din zona mixtă: «Aia, Bărbosu, e un jeg de om!». Există declarații scrise și semnate care confirmă acest lucru.”

Incidentul a fost relatat și de jurnalista Jessica O’Beirne în podcastul gymcastic.com, imediat după Mondiale. Americanca a fost martoră la ieșirea Alinei Alexoi și a solicitat traducerea comentariilor despre Ana Bărbosu, iar în emisiunea din 6 noiembrie 2023, intitulată „Trouble in Romania”, a discutat despre gestul Cătălinei Ponor.

Ana Maria Bărbosu, victimă a bullying-ului?

După Antwerp, Ana Maria Bărbosu a fost subiecă a numeroase comentarii agresive pe forumuri specializate în gimnastică.

Din cauza presiunii, s-a gândit chiar să se retragă, deși urmau Jocurile Olimpice.

„Da, a fost o posibilitate serioasă de retragere. Ana nu se simțea deloc confortabil cu ce i se întâmpla. Mulți cred că bullying-ul este o exagerare, dar nu este deloc așa. Te poate doborî, indiferent cât ești de puternic, iar Ana este încă un copil. Singurul lucru care lipsea pentru a oficializa retragerea ei era o scrisoare către Federația Română de Gimnastică în care să explice motivele deciziei”. 

În cele din urmă, a reușit totuși să se echilibreze și să-și recapete încrederea,” au povestit surse apropiate gimnastei. Incidentul cu Alina Alexoi a contribuit, de asemenea, la fragilitatea emoțională a Anei în acele luni.

Agressiune verbală și măsuri de protecție

Plângerea referitoare la incidentul din Belgia a ajuns la FIG (Federația Internațională de Gimnastică). Federația a avut nevoie de timp pentru a analiza versiunea tuturor părților implicate în acest caz.

Cauza sportivei a fost susținută și de Gymnastics Ethics Foundation, care abordează cu seriozitate cazurile de bullying, în special când este vorba de minori (Ana Maria Bărbosu a împlinit 18 ani în iulie 2024). GEF dispune de un program special de protecție pentru a asigura siguranța.

Pe 22 iulie 2024, GEF a trimis o scrisoare către FIG, semnalând cazul de agresiune verbală între Alexoi și Bărbosu.

În urma analizei, Federația Internațională a luat o decizie fermă: Alina Alexoi a fost suspendată de la toate competițiile organizate sub egida FIG!

COSR a fost notificat despre această decizie pe 27 iulie 2024, dar nu a luat nicio măsură împotriva angajatei sale și nu a emis niciun comunicat oficial.

Ce urmează?

Federația Română de Gimnastică (FRG) va urma decizia FIG într-o ședință de Comitet Executiv ce va avea loc în curând. Alina Alexoi va fi suspendată și de la competițiile interne.

Pentru aceasta, FRG așteaptă doar documentul oficial de la European Gymnastics (Federația Europeană de Gimnastică), care își desfășoară în prezent Comitetul Executiv.

„Am primit decizia Federației Internaționale de Gimnastică. Ca federație afiliată la forurile de specialitate, atât cea europeană cât și cea internațională, vom implementa decizia”, a declarat Ingrid Istrate, secretarul general al FRG, pentru GOLAZO.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gheorghe multescu dinamo jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
influencer cehia jpg
barbosu voinea chiles  jpg
Neagu Twitter jpg
Mihai Covaliu (Sportpictures) jpg
Romanii de la Jocurile Olimpice si Paralimpice (Facebook) jpg
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net