Djokovic, mai sincer ca niciodată: „Eu cred în teoria că...”

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani, a cucerit în 2023 trei turnee de Grand Slam. Invitat în programul „60 minutes” de la CBS, liderul mondial a făcut dezvăluiri captivante despre unele aspecte ale jocului, în special partea mintală, cea care te poate duce uneori să câștigi meciuri la limită.

Djokovic, mai sincer ca niciodată
Djokovic, mai sincer ca niciodată

Programul „60 minutes”, de la televiziunea americană CBS, a realizat profilul începutului de carieră în 2011 al liderului mondial Novak Djokovic (36 de ani). Acum, 12 ani mai târziu, s-a concentrat pe versiunea matură, actuală a celui care este considerat drept cel mai bun din toate timpurile. Jucătorul profesionist sârb de tenis a făcut dezvăluiri captivante în conversația cu experimentatul jurnalist Jon Wertheim, cel care a realizat și profilul lui Rafael Nadal, în ianuarie 2020. Sportivul a vorbit despre partea mintală a jocului, care a căpătat parcă un interes extern tot mai mare în ultima vreme.

„În tenis nu avem contact fizic. Există însă mult contact vizual atunci când facem schimbul de terenuri, când stăm pe bancă. Apoi, sunt ecranele mari care îl arată pe adversar cum își bea apa, iar eu mă uit la el. Cum bea? Transpiră mai mult decât de obicei? Își ia pauza întreagă? Respiră adânc sau nu? Apoi, sunt atent la felul în care comunică, discută cu echipa lui. Ai la dispoziție toate aceste elemente care influențează în mod real jocul în sine”, i-a explicat Novak Djokovic jurnalistului Jon Wertheim.

Novak Djokovic: „Ai dubii, ai temeri. Simt aceste lucruri în fiecare meci”

Novak Djokovic, mai sincer ca niciodată / Foto: GettyImages
Novak Djokovic, mai sincer ca niciodată / Foto: GettyImages

Gazda a adus ulterior în discuție subiectul forței mintale a lui Nole, descriind-o drept un „dar grozav al tău”: „Trebuie să te corectez, nu este un dar, ci ceva care vine din muncă”, a răspunsul sârbul. Cum se antrenează însă această latură a sportului?

„Există tehnici diferite. Respirația controlată reprezintă o parte importantă, mai ales în momentele de tensiune. Bănuiesc că multă lume se gândește: «Oh, Novak este atât de concentrat». Îți spui că face parte din proces. Poate că par concentrat, calm, dar în interior, credeți-mă, este o furtună. Bătălia cea mai mare pe care o ai de câștigat acolo se dă.

Ai dubii, ai temeri. Simt aceste lucruri în fiecare meci. Nu-mi place acest tip de mindset pe care îl văd des în sport: să ai numai gânduri pozitive, să fii optimist. Că nu este loc pentru eșec. Că nu trebuie să ai îndoieli. Este imposibil. Nu poți crede așa ceva. Diferența dintre cei care sunt capabili să devină cei mai mari campioni și cei care se zbat să ajungă la nivelul de sus o reprezintă abilitatea de a nu rămâne în asemenea emoții prea mult. În cazul meu, durează foarte puțin.

Imediat ce am aceste senzații, le recunosc, le conștientizez. Probabil izbucnesc. Țip pe teren, mă descarc, și imediat sunt capabil să revin, să resetez.

În unele zile câștigi pentru că ești jucătorul mai bun, mai precis, mai puternic. În altele, ești mai tare mintal. Așa s-a întâmplat în finala de la Wimbledon 2019, cu Roger Federer. El a avut două mingi de meci, e ceva nu pot uita”, a adăugat Djokovic, potrivit gsp.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Andres Sfait (Facebook) jpg
Ovidiu Ionescu si Bernadette Szőcs (Facebook) jpg
CSU Craiova FCSB (Sportpictures) jpg
Universitatea Cluj Dinamo (Sportpictures) jpg
Parma (Facebook) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net