46 de străini, pe lista neagră a Ligii
Liga Profesionistă a venit cu propunerea ca fotbalul de la noi să fie „curăţat” de jucătorii fără o mare valoare care provin din afara Uniunii Europene. Ideea este deja contestată de unele cluburi din Liga I.
Pe lângă reducerea numărului de echipe de la 18 la 14, LPF vrea să revoluţioneze imaginea campionatului cu o reglementare interesantă şi controversată în acelaşi timp. Astfel, dacă eşti extracomunitar şi nu ai trei selecţii la naţionala ţării de origine în ultimul sezon, atunci n-ai ce căuta în Liga I. Bineînţeles, această limitare se va aplica la transferurile viitoare, fără să-i afecteze pe cei care au semnat deja contracte cu cluburi din România. Totuşi, printr-un exerciţiu de imaginaţie, să vedem cum ar arăta prima divizie dacă ideea Ligii Profesioniste ar fi pusă în practică începând de astăzi. Astfel, nu mai puţin de 46 de jucători străini nu s-ar încadra în condiţiile impuse. Cei mai mulţi sunt sud-americanii, în special brazilieni de mâna a doua, veniţi să câştige o pâine în fotbalul românesc. Printre aceştia îi regăsim pe Eric de la Pandurii şi Brandan de la Craiova, doi dintre cei mai valoroşi străini din istoria recentă a Ligii I.
Doar Steaua, Rapid şi Petrolul nu vor «suferi»
De asemenea, nigerianul Fatai sau japonezul Seto, ambii de la Astra, n-ar fi eligibili să evolueze în România. Cum Uniunea Europeană nu conţine decât 28 de state, există şi fotbalişti de pe Bătrânul Continent care nu s-ar putea transfera în Liga I, cum ar fi sârbii, macedonenii, bosniacii sau vecinii din Republica Moldova. Ca excepţie, condiţia selecţiilor în naţională impusă de LPF nu se aplică multor jucători. E o „portiţă” de scăpare de care ar profita doar grupul de internaţionali din Capul Verde sau Curacao, în frunte cu stelistul Varela, haitianul Alcenat de la Petrolul sau Bonilla, atacantul Viitorului aflat în lotul reprezentativei din El Salvador. În schimb, vârful sraelian Toto Tamuz n-ar beneficia de această facilitate pentru că n-are decât o selecţie în ultimul an. Ca o concluzie, din cele 18 prim-divizionare, doar Steaua, Rapid şi FC Braşov şi-ar păstra astăzi loturile intacte. Firesc, reacţiile de nemulţumire au început să curgă. „Poţi să aduci jucători comunitari din liga a patra germană, dar eşti condiţionat să aduci extracomunitari fără prezenţe la naţională. Dacă aduci un jucător din prima ligă din Brazilia sau Argentina nu înseamnă că e mai slab decât unul din divizia a patra din Germania sau din liga a treia franceză”, a spus Daniel Stanciu, managerul sportiv al lui Dinamo.
Cum ar fi afectate echipele din Liga I de regula extracomunitarilor
Paşaportul dublu, singura scăpare
Limitarea extracomunitarilor se aplică şi în campionatele occidentale, astfel că mulţi sud-americani şi africani şi-au luat deja măsuri de siguranţă, reuşind să obţină paşaportul unei ţări aflate în Uniunea Europeană. Ca exemplu, tunisanul Ben Youssef de la Astra are şi paşaport francez, profitând de faptul că e născut în Hexagon, iar stelistul Breeveld e născut în Surinam, dar are cetăţenie olandeză. Bineînţeles, pentru străinii din Liga I există şi varianta cetăţeniei române, la care vizează în acest moment brazilianul Eric şi nigerianul Fatai.