Marica, ultimul abandon prematur
Ciprian Marica a fost unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti ai generaţiei lui, dar după o ascensiune fulminantă, coroborată cu un confort financiar de invidiat, s-a stins. La 30 de ani se gândeşte deja la retragere din cauza problemelor la genunchi, dar şi a lipsei de motivaţie. Nu e însă prima astfel de dezamăgire. Iată alte cinci nume cunoscute care “au ars” prea repede!
Hidetoshi Nakata a fost un adevărat star al timpurilor sale, japonezii considerându-l chiar printre cei mai tari fotbalişti asiatici din istorie. Fostului coleg al lui Adrian Mutu la Parma în sezonul 2002-2003 i-a lipsit însă tot timpul acea motivaţie necesară să treacă la nivelul următor. Acest lucru a făcut ca, în 2006, după o carieră de doar 10 ani, dintre care şapte în Serie A, la Perugia, Parma, Roma, Bologna şi Fiorentina, să-şi anunţe oficial retragerea.
Informaţia a şocat pe toată lumea, inclusiv pe englezii de la Bolton, unde era legitimat, pentru că avea doar 29 de ani.
Eric Cantona a făcut istorie la Manchester United, unde a câştigat patru titluri şi două Cupe FA. “Regele Eric”, cum era supranumit francezul, a fost votat la un moment dat cel mai mare jucător din istoria englezilor şi doar incidental cu suporterul bătut i-a mai ştirbit din imagine, dar aducându-i şi mai mare notorietate. Controversatul Cantona a oferit şi el o veste trăsnet înaintea startului sezonului 1997-1998 de Premier League. Deşi nu avea decât 30 de ani, acesta a spus că se retrage din activitate, chiar dacă fizic ar mai duce-o mulţi ani. Explicaţiile lui au fost simple şi cât se poate de sincere: “Vreau să ies în oraş cu prietenii indiferent de oră, să beau şi să mănânc ce vreau, lucruri pe care n-aş putea să le fac dacă aş rămâne un sportiv profesionist!”.
George Best este însă de departe cel mai ciudat caz de acest gen din istorie. După 361 de meciuri şi 137 de goluri pentru Manchester United doar în campionat, starul nord-irlandez şi-a anunţat retragerea la 26 de ani, după ce a ieşit golgheterul “Diavolilor” pentru al treilea sezon la rând. Şefii clubului au înebunit la auzul acestei veşti şi au făcut tot posibilul să-l convingă pe extravagantul mijlocaş să continue. Au reuşit pentru doar încă doi ani, pentru că acesta era prea ocupat cu viaţa socială şi cu băutura. La 28 de ani, o vârstă incredibilă pentru un sportiv de top apt medical, Best a spus stop şi s-a dedicat doar viciilor sale care l-au băgat în pământ în 2005, la doar 59 de ani, după o ciroză la ficat.
Marco Van Basten va rămâne unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria acestui sport, indiferent de câţi Messi şi Ronaldo vor mai apărea de acum încolo.
“Olandezul zburător” a fost icoana fotbalului romantic din finalul anilor ’80 şi începutul anilor ‘90 , dar o accidentare teribilă la un genunchi ni l-a luat de pe teren la vârsta de doar 28 de ani. Ultimul său meci a fost pentru AC Milan în finala Ligii Campionilor din 1993, pierdută în faţa lui Olympique Marseille. Pentru doi ani a încercat să se recupereze, dar fără tehnicile medicale de azi i-a fost imposibil şi s-a dedicat antrenoratului.
Nicolae Mitea pare un intrus printre “zeităţile” enumerate anterior, dar e românul care a dezamăgit cel mai mult şi cel mai recent la acest capitol. Mare speranţă la Dinamo chiar în generaţia “demotivaţilor” din care a făcut parte în Ştefan cel Mare şi Ciprian Marica, acesta a avut un talent uriaş şi şansa să-l dezvolte de tânăr la Ajax Amsterdam. Lipsa unui mentalităţi corecte l-a dus însă pe Mitea pe căi greşite şi i-a provocat sfârşitul fotbalistic mult prea devreme. Practic, în ultimii opt ani, acesta a mai jucat doar 12 meciuri pentru Dinamo şi două pentru Petrolul. Din 2012, pe când avea 27 de ani, n-a mai pus piciorul pe minge la nivel profesionist. Acum are 31 şi trenul său pare plecat din gară pentru totdeauna.