Mircea Lucescu, nostalgic după copilărie: «Nu aveam nici ce mânca»
Mircea Lucescu are 67 de ani şi este cel mai galonat antrenor român. Performanţele sportive l-au adus în centrul atenţiei lumii fotbalistice şi l-au transformat, dintr-un om sărac, într-unul care-şi poate permite orice lux. Omul Lucescu a rămas acelaşi. Vorbeşte deschis despre sărăcie şi problemele pe care le-a avut familia sa în copilărie şi nostalgic despre anii tinereţii.
"Il Luce" a făcut istorie în Ucraina cu Şahtior Doneţk, formaţie pe care o pregăteşte din 2004. Recent, şi-a mai prelungit înţelegerea cu "minerii" lui Ahmetov pentru încă doi ani, timp în care speră să reuşească să atingă măcar semifinalele Ligii Campionilor. "Banii nu au fost importanţi în decizia mea de a mai rămâne la Doneţk", a spus Mircea Lucescu în momentul în care şi-a pus semnătura pe noul contract.
Acum, tehnicianul român a ajuns la momentul la care, într-adevăr, banii nu contează. Valorile sale sunt altele. Poate şi pentru că, după mai bine de 50 de ani de stat pe terenul de fotbal, are tot ce-şi poate dori. Copilăria nu a fost însă una deloc uşoară pentru el. Deşi amintirile nu sunt cele mai plăcute, Mircea Lucescu a făcut dezvăluiri fără perdea despre perioada în care era un puşti.
"M-am născut după război, erau nişte vremuri foarte grele. Nu aveam ce mânca şi părinţii se chinuiau cu noi. Eram cinci fraţi şi nu aveam unde să stăm", a povestit "Il Luce" pentru revista clubului său din Ucraina. Familia antrenorului trăia undeva pe Şoseaua Berceni, unde astăzi este cartierul Apărătorii Patriei. În anii ‘50 zona era populată de case, care de care mai sărăcăcioase. Lucescu merge mai departe cu mărturisirile: "Am locuit mult timp într-o baracă, apoi ne-am mutat la un spital, unde părinţii mei munceau. Tata era brancardier şi mama făcea curat acolo. Eram foarte, foarte săraci. Atunci am învăţat o lecţie preţioasă de viaţă! Am învăţat ce înseamnă să împarţi. Împărţeam un colţ de pâine la cinci..." Mircea Lucescu a fost de mic preocupat de literatură.
"În copilărie citeam cărţi pentru copii, apoi când am mai crescut, cărţi de aventuri. Sincer, limba francează am învăţat-o lecturând poveşti poliţiste. La 15 ani, m-am îndrăgostit de poezie şi am căutat în poeme tot felul de trăiri, idealuri... Literatura rusă m-a acaparat imediat. Am citit foarte mulţi scriitori ruşi", a dezvăluit tehnicianul.
Până la Doneţk, nu petrecea de ziua sa
"Il Luce" nu era un mare fan al petrecerilor aniversare. Aşa se face că până să ajungă în Ucraina, unde patronul echipei sale îi organizează mega-petreceri, antrenorul nu obişnuia să sărbătorească cu mare fast. "De obicei, ziua mea de naştere pică în perioada de cantonamente. Înainte să vin la Şahtior nu eram înnebunit să-mi serbez ziua. Aici, însă, simt de la primele ore ale dimineţii că este ziua mea. Vin oamenii acasă cu buchete uriaşe de flori, cu cadouri, iar seara mi se organizează nişte petreceri superbe", a povestit Lucescu.
În Turcia nu era lăsat să plătească
Fotbalul l-a dus pe Lucescu peste tot în lume, atât ca jucător, cât şi ca tehnician. Unele dintre cele mai frumoase amintiri le are din perioada în care a antrenat în Turcia. "Oamenii de acolo trăiesc fotbalul într-un mod incredibil. Ei respectă foarte mult jucătorii şi antrenori, chiar dacă sunt de la echipele rivale. Ţin minte, ajunsesem într-o perioadă să nu pot să ies din casă fără să mi se ceară autografe. Nici la piaţă nu mai mă lăsa nimeni să plătesc, le era drag de mine, şi nu conta dacă erau suporteri ai echipei pregătite de mine sau rivali", a spus românul.
Reperele lui «Il Luce»
Este din 2004 la ŞahtiorA cucerit de şase ori campionatul în Ucraina, de patru ori Cupa Ucrainei, de patru ori Supercupa Ucrainei, Cupa UEFA 7 ani a antrenat în Italia, trecând pe la Pisa, Brescia, Reggiana şi InterFamilia Lucescu are o avere estimată la 48-50 milioane de euro, potrivit Topului ForbesA antrenat în Turcia pe Beşiktaş şi Galatasaray Istanbul, iar în iarnă s-a vorbit despre trecerea lui la cârma naţionalei din ţara semilunei