Nadal - Djokovic, meciul anului în sport! Vaccinat contra nevaccinat, la 4 luni după scandal

Ultima actualizare:

Nadal - Djokovic este meciul anului în sport. Confruntarea de la Roland Garros are o magnitudine incomensurabilă atât din punct de vedere sportiv, cât și social. La patru luni și jumătate de la episodul „vaccinat contra nevaccinat”, probabil cei mari sportivi din istoria tenisului se bat pentru supremația absolută, dar și pentru a tranșa un episod întunecat din istoria umanității.

Nadal - Djokovic, un meci pentru eternitate! De ce duelul de Roland Garros depășește granițele sportului

Novak Djokovic și Rafael Nadal se ciocnesc pentru a 59-a oară, un record absolut în circuitul masculin de tenis. Pe lângă faptul că se duelează pentru un nou titlu de Grand Slam, cei doi mari rivali au împărțit lumea în două, înainte de turneul din Australia. Atunci, sârbul a fost umilit de autoritățile de la Antipozi, iar poziția lui Nadal a creat un val de ură îndreptat în direcția ibericului.

Într-o perioadă în care, fără un certificat sanitar (prezentat unui portar), românul (și nu numai) nu avea voie să-și cumpere nici măcar o pereche de șosete din mall sau o șurubelniță din magazinele mari de bricolaj, restricțiile sugrumau și mai mult ce mai rămăsese din democrație și libertate, pe „tărâmul cangurilor”.

Chiar dacă între timp, războiul din Ucraina și, mai nou, maimuța au luat prim-planul pandemiei de Covid, nu trebuie uitate nici victimele din ultimii doi ani, dar nici măsurile uneori absurde care au produs atât de multe efecte negative în societate. În cel mai tensionat punct al conflictului „vaccinat contra nevaccinat”, Nadal și Djokovic au devenit adevărate embleme ale unei societăți fragmentate total. Episodul din Australia va fi analizat minuțios peste ani și ani, iar timpul va decide cine a fost de partea justă a istoriei.

Meciul anului în sport: Nadal vs Djokovic. Cum a început conflictul „vaccinat contra nevaccinat”

Deși organizatorii de la Australian Open acceptaseră ca Djokovic să poată juca la Melbourne fără vaccin, situația s-a schimbat cu 180 de grade în momentul în care liderul din ATP a ajuns la Antipozi. Ce a urmat amintește probabil de legendarul Muhammad Ali și problemele întâmpinate de acesta pentru poziția pe care a avut-o împotriva războiului din Vietman.

Dar să revenim la oile noastre. Autoritățile australiene nu i-au permis „Djokerului” să intre pe teritoriul țării. Ulterior, sârbul a fost interogat de polițiștii de frontieră timp de aproape 9 ore. Nole a fost sfătuit să părăsească țara, dar avocații lui au decis să conteste decizia prin care guvernul australian hotărâse fără vreo justificare clară să-i anuleze visa.

Citește și Planuri de vacanță 2022! Lista țărilor din Europa care au ridicat restricțiile de călătorie

Până la soluționarea crizei, Djokovic a fost trimis într-un centru de detenţie în oraşul Melbourne, de unde nu avea voie să plece. În câteva ore, acest subiect a devenit cel mai discuat în presă, dar și în mediul online. „A greșit sau nu Djokovic?”, „de ce i-au aprobat visa australienii, iar apoi i-au anulat-o?”, „a ascultat sau nu regulile sârbul?” - toate aceste întrebări au născut un adevărat război între internauți, dar și la locurile de muncă sau în familie.

Dintr-o dată, episodul din Australia expunea o realitate bizară. Pentru mulți, întrebarea fundamentală era de ce un sportiv de top, aflat într-o formă fizică impecabilă, testat împotriva virusului, nu are voie să intre în țară și să joace la turneu? 

Liderul mondial a fost umilit în Australia

După ce a câștigat procesul, sârbul s-a apucat de antrenamente, dornic să lupte pentru turneul său favorit (până atunci). Când apele păreau că s-au liniștit, ministrul pentru Imigrări, Alex Hawke, a decis să anuleze din nou viza sârbului, motivul invocat fiind acela că liderul modial ar putea provoca tensiuni în rândul oamenilor pentru că este nevaccinat.

Decizia a fost contestată de avocații lui Djokovic, dar, de această dată, liderul mondial a pierdut apelul și a fost aruncat din Australia cu doar câteva ore înainte de startul turneului. La o lună distanță, sârbul, care fusese crititcat de unii și apreciat de alții, a oferit un interviu pentru BBC în care a explicat clar că nu a fost niciodată împotriva vaccinării, dar susține libertatea de alegere. 

Reacția controversată a lui Rafael Nadal. Spaniolul și-a atras un val de antipatie pentru declarațiile legate de cazul Djokovic

„E normal ca oamenii de aici din Australia să fie frustrați cu privire la acest caz. Au trecut prin perioade de lockdown și mulți nu s-au putut întoarce acasă. Pot spune că eu cred în specialiștii din medicină, iar dacă ei spun că trebuie să ne vaccinăm, atunci ne vaccinăm. Acesta este punctul meu de vedere.(...)

Am avut COVID, am fost vaccinat de două ori. Dacă te vaccinezi, nu ai nicio problemă în a juca aici. Asta e clar. De restul nu vreau să vorbesc. Dar e clar, dacă ești vaccinat, atunci poți juca la Australian Open și oriunde”, a declarat ibericul, în timp ce era în Australia.

Rafa Nadal: „Am avut Covid, am fost vaccinat de două ori”

Ulterior, Rafa Nadal a vorbit din nou despre situația sârbului, dar nici de această dată nu a avut o poziție de solidaritate. A fost probabil momentul în care îndrăgitul sportiv s-a confruntat cu cele mai multe critici din viața lui.

„Australian Open va fi extraordinar cu sau fără el. (…)Dacă există o soluţie, iar soluţia este vaccinul, atunci trebuie să fim vaccinaţi pentru bunăstarea tuturor şi pentru sănătatea sportului nostru. (...)Fiecare îşi alege drumul. Îl respect cu adevărat (n.r. Djokovic), chiar dacă nu sunt de acord cu multe lucruri pe care le-a făcut în ultimele două săptămâni", a spus Nadal ziariştilor la Melbourne Park, cu două zile înainte de statul turneului de Mare Şlem.

Rafael Nadal și Novak Djokovic, rezultate fenomenale! Sunt cei mai buni jucători din istorie, conform statisticilor

Alături de Federer, Djokovic și Nadal reprezintă cei mai mari jucători de tenis din istorie. Spaniolul are 21 de turnee de Grand Slam, în timp ce „Djokerul” și Federer au câte 20 de titluri de Mare Șlem.

Vezi și Dieta care l-a făcut pe Zlatan Ibrahimovic să fie un sportiv de top la 40 de ani

Ținând cont de faptul că elvețianul este la final de carieră, disputa Nadal - Djokovic va decide cine va fi cel mai mare sportiv de tenis din toate timpurile. Dacă vor scăpa de accidentări, și dacă vor rezista asaltului generației tinere, cei doi mari rivali mai au 2-3 ani de războaie pentru supremație.

Nadal - Djokovic, meciuri directe. Sârbul a câștigat ultima confruntare

De-a lungul timpului, Djokovic și Nadal s-au întâlnit de 58 de ori, sârbul conducând în aceste confruntări cu 30-28. În schimb, pe zgura de la Paris, Rafa concude categoric cu 7-2.

Novak Djokovic și Rafael Nadal se vor duela marți la Roland Garros într-un meci istoric. Partida e programată în sesiunea de seară, pe Arena Philippe Chatrier, nu înainte de ora 21:45, ora României. Ultima lor confruntare directă a avut loc tot la Paris, anul trecut, în semifinale, atunci când sârbul s-a impus în 4 seturi, cu scorul de 3-6, 6-3, 7-6 (4), 6-2.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
lavinia si banica jpg
Artista s-a aflat în pragul anorexiei
vedete la un pas de moarte jpg
monica tatoiu
Alexandru Ciucu jpg
tania popa colaj facebook jpg
„Singurul om cu care probabil voi ține legătura este Zmărăndescu",  a spus Ana Maria Pal
image
actualitate.net
image
actualitate.net