Sidney Poitier a murit. Primul actor negru care a câștigat un Oscar avea 94 de ani

7 ianuarie 2022

Actorul Sidney Poitier a murit la vârsta de 94 de ani.

article img

Actorul Sidney Poitier a murit. Vestea morții a fost dată de ministrul american al afacerilor externe, Fred Mitchell.

Sidney Poitier era cunoscut pentru filmele clasice ”Ghici cine vine la cină”, ”În arșița nopții” sau ”Crinii câmpului”, pentru care a și primit un premiu Oscar. Sidney Poitier este, de altfel, primul actor de culoare care a primit un Oscar în istoria premiilor Academiei Americane de Film.

Starul american cu origini în Bahamas a primit cetățenia americană automat, la naștere, în 1927, după ce a venit pe lume în timpul unei vizite a părinților săi în Miami. Poitier a crescut în Bahamas, dar s-a mutat în America după ce a împlinit 15 ani.

Primul său rol într-un film a fost în pelicula ”Blackboard Jungle”, din 1955.

În 1963, cu rolul Himer Smith din ”Crinii câmpului”, Sidney Poitier obţine premiul Oscar la categoria ”Cel mai bun actor în rol principal”. Datorită fizicului său agreabil şi a prezenţei sale carismatice reuşeşte să schimbe radical tipologia rolurilor distribuite negrilor în filmul american, fiind el însuşi o pledoarie pentru abolirea discriminării rasiale.

Sidney Poitier a fost căsătorit cu Juanita Hardy între 1950-1965, iar din 1976 a format un cuplu cu Joanna Shmkus, o actriţă de origine lituaniană. Prima soţie i-a dăruit patru fete, cea de-a doua alte două fete.

stanga
dreapta
article img
article img
article img
article img
article img
article img
article img
article img