Cum arată acum Luminița Dobrescu, prima câștigătoare a Cerbului de Aur

simeon stalpnicul png
Luminița Dobrescu a fost primul român care a câștigat trofeul ”Cerbul de Aur”

Mulți români își amintesc cu nostalgie de Luminița Dobrescu, prima cântăreață de la noi care a câștigat trofeul ”Cerbul de aur”, în 1969. Ne-am bucurat de vocea ei plăcută pentru scurt timp. În 1970, a rămas în Germania și a cerut azil politic. În vară va împlini 71 de ani.

O tinerică de doar 22 de ani, slăbuță, tunsă băiețește și cu mult nerv a cucerit publicul cu o melodie 100% românescă, ”Of, inimioară!”, la a doua ediție a Festivalului de muzică ușoară ”Cerbul de Aur”, în 1969. Românii erau fericiți că Luminița Dobrescu a reușit să câștige pentru că la ediția din 1968 trofeul ajunsese la belgianul Jaques Hustin.

La festivitatea de premieră purta pantaloni strâmți, făcuți de mama ei. De altfel, mama era casnică și avea pasiunea croitoriei și i-a cusut toate hainele purtate de Luminița. În schimb, tatălui îi plăcea să cânte, pasiune care s-a transmis și micuței Luminița Hortensia. La școală, a cântat muzică populară într-un ansamblu folcloric. În 1965, pe când avea aproape 19 ani, grupul a fost invitat la Televiziunea Română, iar Luminița a fost remarcată.

simeon stalpnicul png
Luminița Dobrescu a câștigat ”Cerbul de Aur” la 22 de ani

simeon stalpnicul png
Așa arată acum Luminița Dobrescu. În vară, va împlini 71 de ani

S-a măritat imediat după Bac

În timpul liceului, Luminița Dobrescu s-a pregătit să dea examen la Medicină, dar imediat după ce a dat Bac-ul s-a măritat cu Dan Dominique Costinescu, student la arhitectură. La 19 ani, a fost admisă la Conservator, iar soțul ei s-a ocupat să îi scrie textele unor piese muzicale preluate din repertorul internațional.

La momentul ”Festivalului de Aur”, ediția 1969, era studentă în anul III, dar era deja vedetă. Era plătită foarte bine, ca un ”artist al poporului”, pentru că Elena și Nicolae Ceaușescu o plăceau foarte mult.

A fugit din țară acum 48 de ani

În perioada 1965 – 1970, a fost una dintre cele mai apreciate cântărețe de la noi, de aceea, vestea că a fugit din țară a șocat opinia publică. Însă, românii au înțeles că Luminița Dobrescu merita din plin să trăiască în Occident și să devină vedetă internațională.

În Germania Federală a învățat limba germană, a cerut azil politic și a divorțat. A primit cetățenie germană abia după 7 ani, după ce a fost nevoită să renunțe la cea română. În țară, regimul comunist a condamnat-o la 10 ani închisoare, de care a scăpat printr-o amnistie.

La Berlin, a reușit să obțină un contract cu două case de discuri, unde a înregistrat 10 discuri. Atunci i-a întâlnit pe frații Ciceu, pianistul Eugen și instrumentistul de jazz Adrian, care i-a devenit soț pentru un deceniu.

În paralel cu muzica, Luminița Dobrescu a început să își perfecționeze și talentul de a picta pe sticlă și pe hârtie japoneză, iar cu timpul a avut mai multe expoziții. Aceasta a devenit o a doua meserie, cu care se ocupă și în prezent.

După despărțirea de Adrian Ciceu, urmează câteva relații, iar acum are o relație durabilă cu un cetățean german.

În 1998, părăsește Germania și se mută în Toscana (Italia), iar din 2006 se stailește la Streza, lângă Milano.

A revenit de mai multe ori în România și a urcat din nou pe scenă, la aniversarea a 40 de ani a Festivalului ”Cerbul de Aur” (2004). În perioada 1995 – 1999, a fost consul onorific al României în două landuri germane. 

Sursa: TVR (Profesioniștii)

corina caciuc laurentiu reghecampf jpg
david pușcaș PNG
vocea romaniei sezonul 10 vlad nicolici a impresionat publicul cu interpretarea inedita a piesei zscream 1 jpg
Prodanca a venit în verde la parastas
297864509 797471311249327 3811769304355163939 n jpg
cub bebeto reghecampf png
andrei rosu mihaela bilic png
Alex Bodi a plecat din tara jpg
 Statui moai de pe Insula Paștelui - Ahu Tongariki FOTO Shutterstock
DNA
image
image
image
image
corina caciuc laurentiu reghecampf jpg
Justin Bieber FOTO EPA-EFE
Alex Bodi a plecat din tara jpg
Screenshot (545) png
Kanye West jpeg
1 divort angelina si jolie brad pitt jpg jpeg