„Fac 76 de ani. Dar sufletul meu are altă vârstă”. Ce mai face Cristiana Bota, „vocea Teleenciclopedia” de la TVR

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Cristiana Bota este una dintre prezentatoarele tv care au făcut istorie la Televiziunea Română. Deși nu mai este de ani buni pe micile ecrane, a rămas în sufletele telespectatorilor. Duminica viitoare împlinește 76 de ani și, la ceas aniversar, ne-am dorit să îi urmăm un călduros „La mulți ani!” și să aflăm ce mai face. Ne-a mărturisit câteva dintre secretele sale și ne-a spus că își dedică mare parte din timp celor două nepoate ale sale.

Cristiana Bota împlinește 76 de ani pe 26 martie / foto: arhiva personală
Cristiana Bota împlinește 76 de ani pe 26 martie / foto: arhiva personală

Click!: Ce mai faceți? Chiar dacă nu vă mai vedem pe micile ecrane, ați rămas în sufletele telespectatorilor. Sunteți una dintre cele mai cunoscute voci pe care le-a avut Televiziune Română pentru „Teleenciclopedia”.

Cristiana Bota: Mă bucur să aud așa ceva. Sunt născută primăvara și încerc să mă regenerez, așa cum face și natura. Să reînviu. Am zăcut toate lunile astea și acum încerc, așa, să ies la suprafață. Și asta înseamnă foarte mult. Înseamnă că mă duc la spectacole, că încerc să fac față nepoatelor, ca să nu zică că sunt „mămăiță". 

Sunteți neschimbată...

E firesc să mă schimb. Fac 76 de ani. Dar sufletul meu are altă vârstă. Nu mi-am făcut operații estetice și zâmbesc anilor pe care îi am...

Câte nepoate aveți?

Două. Una de la fiul meu, Rareș, și una de la Tudor, celălalt fiu. Una are 10 ani și cealaltă are 11 ani. Sunt domnișoare, sunt foarte drăguțe și la locul lor. Și au foarte multe talente, iar asta mă bucură. Uite, Antonia, de exemplu, a lui Tudor, dansează. A luat locul 1 la dans modern. A dansat „Thriller"-ul lui Michael Jackson, cu o formație. Cealaltă, Sofia, a lui Rareș, desenează și ea și pictează, înoată... A fost și la schi cu taică-su. Au mers bine și la școală. Adică, din toate câte puțin.

Cei doi băieți ai Cristinei Bota lucrează și ei în TVR

Cristiana Bota si fiul Tudor/ foto Facebook
Cristiana Bota si fiul Tudor/ foto Facebook

Cum ați petrecut de 8 martie?

Pe 8 martie, am fost la „Iubita mea" Mariza, la spectacol, la Sala Palatului. Am descoperit-o acum foarte mulți ani, în Portugalia, într-un magazin de muzică. Nu se știa atunci de ea prea mult. Și am văzut-o pe niște ecrane mari în magazinul respectiv, cântând, și am rămas cu gura căscată. Ea cantă fado. Când am auzit că vine în țară, la noi, am fost prima care si-a luat bilet. Și, de atunci, am fost la toate reprezentațiile ei. Vreo patru, până acum. Am fost de fiecare dată și mi-am făcut acest cadou.

Vă place mult să mergeți la tot felul de spectacole, din câte știu tot de la dumneavoastră, din ce ne-ați povestit cu alte ocazii.

Da, uite, cu o zi înainte, am fost la „Cocoșatul de la Notre-Dame", baletul celebru venit la Teatrul Național. Și am fost și la aniversarea a 60 de ani de Madrigal, unde au fost invitați foști soliști ai Madrigalului răspândiți în lumea largă și au venit pentru această sărbătoare. A fost prezent la acest ecveniment și dirijorul Ion Marin, care a organizat totul. Marina Constantinescu a făcut un preambul și a vorbit despre evoluția Madrigalului și despre Marin Constantin, dirijorul și creatorul acestui grup extraordinar. A vorbit si Andrei Pleșu și mi-a făcut plăcere, că are umor și are cuvintele la el. Și, uite așa, m-am întâlnit acolo cu foarte multă lume și mi-a făcut plăcere. Cam asta fac.

Dar în afară de mers la spectacole, de ținut pasul cu viața culturală a Capitalei, cum vă mai place să vă petreceți timpul?

Când nu sunt hai-hui în lumea largă, sunt hai-hui în București. Mă duc, cu plăcere, de câte ori mă solicită băieții, pentru nepoate. Diminețile, mă duc cu ele la bazin, la înot. Fac aqua gym sau merg la sala de sport. Și, când nu se mai poate și nu se mai poate, mă plâng că mă mai doare și pe mine, ici-colo, câte ceva.

Cristiana Bota: „Sufletește, niciodată nu știi câți ani ai”

Cristiana Bota a lucrat timp de 36 de ani în Televiziunea Română / foto: TVR
Cristiana Bota a lucrat timp de 36 de ani în Televiziunea Română / foto: TVR

Vă dorim să nu vă doară nimic!

Să știți că, sufletește, niciodată nu știi câți ani ai. Pe cuvânt! O să vedeți, când o să mai treacă anii, o să îți dai seama că tu tot te simți la o anumită vârstă. Nu știi de ce, dar ai altă vârstă decât cea a trupului. 

Dar gătitul vă face plăcere?

Da, gătesc foarte bine.

Și ce anume vă place să gătiți?

Fac musaca bună, sărmăluțe, chifteluțe. Și din legume fac chifteluțe. Știu să gătesc și de post. Fac tocănițe foarte bune și ciorbe. Și pun foarte mult leuștean, care nu place nici unuia dintre copii. Dar eu le arunc, acolo, și mă mai prefac că am uitat și că am greșit. Și ei mai scuipă câte o frunză din aia, o pun pe margine: „Mamă, te-am rugat să nu mai pui".

Dar, atunci când vin copiii la dumneavoastră, vor să le gătiți ceva anume?

Se întâmplă următorul lucru. Rareș și cu Sophie vin deseori la mine să mănânce. Și lui Tudor, și lui Mădă, pentru că la ora prânzului sunt, de obicei, la televiziune, le duc eu mâncare. Nici nu le place să miroasă a mâncare în casă, așa că nu prea fac, mai ales pește sau fripturi. M-a invitat odată Marina Almășan la o emisiune de-a ei și mi-a făcut surpriza să le cheme și pe nepoatele mele, fară să știu. Și, printre altele, le-a întrebat: „Ce vă place din ce face buni de mâncare?". Și ele au zis: „Piure și sarmale". (râde) Piure și sarmale, asta vor ele să le fac.

Cristiana Bota: „Îmi place să merg mult pe jos”

Cristiana Bota este una dintre primele crainice pe care le-a avut TVR / foto: arhiva personală
Cristiana Bota este una dintre primele crainice pe care le-a avut TVR / foto: arhiva personală

Spuneați că vă place mult și să călătoriți.

Da, să fiu hai-hui. Și prin București, chiar, pentru că îmi place să merg mult pe jos. Dar îmi place și să călătoresc. Uite, am fost într-o croazieră foarte frumoasă în Emirate, până în Golful Oman, cu vaporul. Și am stat și câteva zile în Dubai și în Abu Dhabi. Am fost și la muzeul Luvru din Abu Dhabi. Acolo, cred că din mare dragoste de artă, arabii au conlucrat cu francezii și au deschis un alt Luvru. Am văzut multe lucruri frumoase! Am înțeles că se schimbă exponatele. Rândul trecut, era și un Brâncuși și o pictură superbă a unui japonez despre Brâncuși. Și unde se poate să mă mai duc, mă duc. Așa, unde găsesc și cu prețuri acceptabile, și cu locuri frumoase.

Aveți un discurs, de parcă ați fi ceea ce se numește astăzi „influencer”, mai ales pentru cum să petrecem timpul liber...

Păi nu, că dacă aș fi influencer, ar fi dezastru pentru unii, pentru că eu i-aș trimite pe toți la spectacole, la excursii, la sport, la distracții.

Cristina Bota: „Am o legătură foarte dragă cu niște colege”

Cristiana Bota alături de Andreea Esca, după un interviu oferit la radio / foto: arhiva personală
Cristiana Bota alături de Andreea Esca, după un interviu oferit la radio / foto: arhiva personală

Dar vi s-ar potrivi-mănușă un astfel de rol, pentru că aveți harul de a-i molipsi pe cei din jur cu pofta dumneavoastră de viață.

Și pe voi, și pe Tudor vreau să-l molipsesc, nițel. Oricum, ei se duc și fac sală. Și Mădălina lui Tudor se duce, ceea ce mă bucură foarte mult. Și este un exemplu pentru copii, zic eu.

Țineți legătura cu fostele colege?

Am o legătură foarte dragă cu niște colege, cum ar fi Carmen Movileanu, cu care mă văd, des. Vreau să vă spun un lucru formidabil: pe băieții mei îi consideră ca pe copiii ei. E atât de drăguță cu ei și așa de apropiată... Și îmi spun ei: „Mamă, când ne întâlnim pe sală, pe coridoare, ne pupă, ne îmbrățișează".

Ambii copii ai dumneavoastră lucrează în TVR?

Da, ei lucrează în TVR: și Rareș, și Tudor, chiar și una dintre nurorile mele, Mădălina.

Da, încă vă leagă multe de Televiziunea Română...

Da, mai corespondez foarte mult cu Ioana Bogdan, producătoarea, și cu Irina Margareta Nistor. Irina este născută în aceeași zi cu mine, tot pe 26 martie. Ioana Bogdan și Irina Nistor sunt amândouă niște enciclopedii ambulante, pentru că au memorie fantastică. Ioana îmi trimite materiale, pe e-mail, foarte frumoase despre muzică si literatură. Acum, de curând, am reluat o relație mai veche cu o scriitoare, fostă colegă de-ale noastre, se cheamă Cleopatra Lorințiu. Ea a fost la ambasada noastră din Israel, a fost la Paris și s-a întors în televiziune. Și s-a întors și în viața mea personală. Am văzut, de curând, un interviu cu ea despre activitatea ei și despre cum vede ea tot ce înseamnă cultura la noi. Și mi-a făcut plăcere. Sunt oameni de la care ai ce învăța, întotdeauna. Și îți face plăcere că te recunosc, că nu te-au uitat și că revin, de fiecare dată, în viața ta. Mi-e drag să mă văd și cu Silvia Ciurescu, mi-e drag să o revăd și pe Lia Mărăscu, chiar îmi este dor de ele... Dar nu știu ce se întâmplă de nu reușim să ne reîntâlnim. Poate o să facem o reîntâlnire, la nu-știu-câți ani de televiziune, și să ne vedem, acolo. Cu Iuliana Marciuc mă văd și mai vorbesc. E foarte drăguță și foarte atentă și își aduce aminte, cu plăcere, că am fost, într-un fel, cea care a lansat-o pe postul de televiziune.

A lucrat timp de 36 de ani în Televiziunea Română

Cristiana Bota s-a angajat în TVR în 1971, la 24 de ani / foto: arhiva personală
Cristiana Bota s-a angajat în TVR în 1971, la 24 de ani / foto: arhiva personală

Cristiana Bota s-a născut la 26 martie 1947, a absolvit Facultatea de Filologie, Secția Jurnalism şi Limbi Străine. A lucrat și în presa scrisă, la ziarul „Informaţia", unde a fost angajată timp de cinci ani, apoi, din 1971 până în 2007, a lucrat la Televiziunea Română, în cadrul redacţiilor Cultură şi Copii & Tineret. A fost crainică, a fost vocea Teleenciclopedia, iar după Revoluţie a fost consilier pentru programele TVR 1 şi TVR 2 şi producător la TVR Internaţional. De asemenea, a pus voci pentru mai multe filme documentare şi lungmetraje.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

image
image
image
image
image
image
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image png
banner dan negru 2 png
Georgiana Lobonț are o finuță de un an de zile, pe nume Ștefania, care este o frumusețe de fetiță
banner oana mizil png
image
actualitate.net
image
actualitate.net