Profesoara de economie care aduce înapoi gustul pâinii de odinioară

Ultima actualizare:

    Ioana, alături de cele două ajutoare de nădejde Foto:Adevărul
Ioana, alături de cele două ajutoare de nădejde Foto:Adevărul

În Valea Bârgăului, o profesoară de economie întâmpină turiștii cu zâmbetul pe buze și cu o pâine făcută ca acum un secol, respectând cu strictețe rețeta bunicii.

În urmă cu un an, profesoara Ioana Hângan Pudilic (38 ani) s-a gândit că mulți turiști și-ar dori să își aducă aminte de gusturile tradiționale românești așa că a început să facă pâine în cuptor pe lemne . În present, turiștii de la Colibița pot participa la ateliere de făcut pâine,unde sunt învățați secretele unei pâini rumenite chiar de Ioana. Profesoara organizează ateliereîn curtea casei sale, la cerere, dacă numărul curioșilor este mai mare de șase. Activitățile Ioanei sunt apreciate de reprezentanții complexurilor turistice care o recomandă cu drag persoanelor care doresc să se relaxeze în vacanță prin intermediul activităților tradiționale.


    Cei mici se joacă și învață rețeta pâinii de odinioară Foto:Adevărul
Cei mici se joacă și învață rețeta pâinii de odinioară Foto:Adevărul

Profesoara vorbețte cu drag despre pasiunea ei: „Ideea mi-a venit anul trecut, când am văzut că creşte numărul de turişti de la Colibiţa şi m-am gândit să fac ceva pentru ei. Familia noastră întotdeauna se adună în jurul cuptorului, iar mama dintotdeauna a făcut plăcinte, pâine. Şi la un moment dat mi-am zis: “Ce-ar fi să fac şi eu asta, dar pentru turiştii care vin la Colibiţa şi pentru copii? Ca să păstrăm tradiţia, pentru că acesta este cel mai important lucru“.

Turiștii străini sunt cei mai curioși de modul în care se derulează o zi în mediul rural și îi solicită Ioanei să îi inițieze în activitățile tradiționale precum cusutul,brodatul,hrănitul animalelor, făcutul căpițelor de fân: “Depinde din ce mediu vin turiştii la atelierele mele. Străinii cam vor să adune căpiţe şi capre de fân. Nu am mai avut astfel de cereri până la familia din Norvegia, dar ne-am conformat şi au fost încântaţi. Au fost entuziasmaţi să tragă fânul cu grebla şi să pună o capră“, povesteşte Ioana.

Toți cei care participă la ateliere, pot lua pâine făcută acasă fără să plătească o taxă, iar donațiile sunt folosite întotdeaua pentru a cumpăra ingredientele necesare.

Ioana are două persoane de nădejde alături, care o ajută mereu. O bunicuță de 82 de ani care supraveghează îndeaproape participanții și verifică consistența aluatului, și o elevă careîi învață pe cei dornici secretele cusutului și cum să dea mâncare la animale.

Profersoara mărturisește că efortul său de a aduce înapoi gustul pâinii pe care o făceau bunicile la țară nu a rămas nerăsplătit: “Sunt români care şi-au amintit de bunicii lor şi a fost emoţionant şi pentru ei, şi pentru noi. Cam asta ne-au spus ei, acesta a fost feedback-ul: «Vrem să ne amintim de bunici, bunica făcea aşa »“ 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
marina voica jpeg
banner dan helciug png
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
image png
Banner Delia vs Mugur Mihăescu
Banner Loredana Groza
image
actualitate.net
image
actualitate.net