Scrisorile lui Stanca - Dragă cititorule (II),
Cedez spaţiul meu unor fragmente dintr-o cronică prin care vrăjitorul de vorbe ieşean, poetul Horia Zilieru, mi-a încondeiat „Epistolarul”, printr-o prefaţă scăpată din tipar: „George Stanca, sau pohta de viaţă într-o ludică deflorare”: Fratele de pe malul Dâmboviţei, rapidistul încrâncenat(o), păguBosul în proecţii asociative: kir George Stanca nu ia în samă misticismul solitudinii.
Are ce are cu mofturile silabei când e vorba de a moraliza. Cu maximă pudoare, candoare, tumoare de edulcorare.
Tiran, nu dă bir cu fugiţii din abaţia sensibilităţii. Preferă marfarul (lung) tras de locomotiva cu aburi (ca pe vremuri), neluând bilet de clasa a treia la trenul care opreşte şi în haltele prozei lăbărţate(...) G.S. sparge fraza cu elan, o scoate din metastază (am vrut să zic: metateză!), depilându-i jocul şi înşelăciunea.
Aduce în ferronnerie/fierărie personaje vedetă (chetă cucuietă) de pe ecrane, stadioane, politichie/tichie de mărgăritar cu/şi/ne har ca fumul de iască dând în pietricică majolică iute c-un amnar.
E un exploziv la „ordinele" inimii. Rade, pe la obstinări itinerante, fufingenia, gogomănia, barbutohemofilia, cele mai vagante ipostaze emfaze măşti de gaze.(...)
Şapte îi sunt armele din dotare: frica de pecingine a neghiobiei; inocenţa „cea obişnuită să roşească"; sila vătămătoare; antifonia la caterinicile vierbale; plictisul îngăduit; doftoria la bufoneria trezoreria terciului limbuţiei şi patima cratima că „limba este un animal sălbatic".
(...) Duelistul de marcă (lovind pe furiş nu doar cu măciulii de păpuriş) foloseşte arareori spada ori pistolul.
Când e cazul/macazul avangardează cu floreta ornată cu gingăşii florale. Ce atacă? Nici faţa, nici braţele, nici picioarele.
Numai cioarele date în pedantismul negricios. (... )Nu ridică paloşul lui Robin Hood, fiindcă pilotolar în carlingă e cavaler de stirpe şi nu ignoră conotaţia acelui triplu salt ludic la trapez de râsu-plânsu.
...Am compus acest mini/bar/bazar pe la ceas de bazargic cu fistic metahorizant. Mai ales că G.S. este şi un poet precum cetim: „diplomă de intertext erotic au fond «erudit» în materie de foc senzual (...), un stilizat spirit de joc de alcov" (apud Al. Cistelecan).
Trag nădejde că bravul cetitor de azi (trecut şi mâine sunt cuprinse) iese din apocalipsa apatică şi se dedă plăcerii prin lectură.
George Stanca, pamflet