Scrisorile lui Stanca: Dragă Sofia Vicoveanca,

Da, am aflat de la marea şi sensibila artistă - culmea, de muzică pop!!! - Andra, că e ziua dv. „La mulţi ani pentru o persoană foarte dragă mie", zice Andra. „O persoană cu suflet frumos şi o mare doamnă a cântecului popular românesc! La mulţi ani, Sofia Vicoveanca!".

Dacă nu v-am spus în scris cele cuvenite ieri, nu înseamnă că nu-mi sunteţi dragă... Chiar regret că am întârziat fie şi cu o zi. Fiindcă, nu ştiu dacă aţi observat, eu mai arăt în acest colţ - uneori ofensiv şi caustic pentru farsori, moralizator, alte ori catifelat pentru valori - că mă număr printre puţinii „expiraţi" care mai au cultul valorilor deja clasice ale românului. Atât cât mă mai ţine condeiul. Aveţi o zodie formidabilă. Parcă dedicată de Domnul spre două cântăreţe exponenţiale ale românului.

Sunteţi cu o zi înaintea Mariei Tănase! Aşa că, cu atât mai mare este culpa mea să constat asta abia acum, la 100 de ani de la naşterea Marii Doamne a cântecului românesc.

O adevărată Mare Doamnă. Că ţara asta s-a umplut de tot soiul de „doahmne" dubihoase, rehgine, hîmpărătese, plus sexy-paraşutele neamului, pe altă parte... Toate „este" doamne... M-a durut, să fiu sincer, ieri, când un ziar a trebuit să explice cine e Vicoveanca. Căci, cine sunt Salam sau Vijelie se ştieeee! Sărac popor bogat...! Spre deosebire de alţii, noi ne-am uitat valorile.

Ba, le dispreţuim de vreme ce promovăm spiritual gregar al unor sonorităţi orientale cu iz de şatră mioritică. În dauna cântecului pur românesc. Care se baragladinizează treptat. Mereu o spun: biet norod de nărozi care îşi ronţăie singur vertebrele. Cu o poftă abil stimulată de duşmanii care au pus mâna pe mass-media ce ne depravează ca să piară neamul... În fine, vă rog să mă scuzaţi că m-am aprins şi am devenit vindicativ-patetic. Dar văd - iar domnia-ta simte - cum ni se duce spiţa.

Doamnă Sofia, vă asigur că noi, românii care v-au „prins", care vă sunt contemporani şi care s-au născut cu Sofia Vicoveanca măcar în urechi, vă iubim. Vă admirăm. Vă stimăm. Şi vă urăm „La mulţi ani pentru o eternitate". Fiindcă, folclorul românesc nu piere...

George Stanca pamflet

cub andreea berecleanu eva zaharescu png
cub ionita si viorica de la clejani (1) png
andreea mantea 2 JPG
cub larisa iordache png
FotoJet (1) jpg
jlo alex rodriguez gettyimages 1131935237 jpg jpeg
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
image png
bank
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
image
image
image
image
Coolio SURSA FOTO Facebook jpg
jlo alex rodriguez gettyimages 1131935237 jpg jpeg
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
cub micutzu animat gif
andreea esca si alexia eram
cub larisa iordache png