Sfaturi de gătit de la „mama bucătăriei româneşti“. Trucurile Sandei Marin pentru o mâncare excelentă
Chiar şi în era reţetelor video de pe YouTube şi a blogurilor, cartea de bucate a Sandei Marin rămâne un etalon pentru bucătăria românească. Volumul publicat pentru prima oară în 1936 a fost zeci de ani o sursă de insipraţie pentru gospodinele din România şi este chiar şi în ziua de azi.
Pe bună dreptate o putem numi pe Sanda Marin Julia Child a României. Pe numele său adevărat Cecilia Maria Simionescu, s-a născut la Iaşi, în 1900. A publicat în 1936, sub pseudonimul Sanda Marin, celebra carte de bucate care s-a bucurat de un succes uriaş. Alături de cartea de bucate scrisă de Radu Anton Roman, volumul Sandei Marin este un etalon pentru gastronomia românească. Din cauza pseudonimului ales, multă vreme s-a crezut despre ea că este bărbat. Prima ediţie era o adevărată epopee care conţinea nu mai puţin 10.000 de reţete culinare cunoscute în bucătăria românească sau împrumutate şi inspirate din alte gastronomii. Cartea a reapărut după cel de-al Doilea Război Mondial într-o ediţie prescurtată, adaptată la ideologia şi la lipsurile alimentare din timpul comunismului, apoi a fost reeditată de mai multe ori în anii ce au urmat. Volumul nu oferea doar reţete, ci şi informaţii nutriţionale, tabele cu numărul de calorii al principalelor ingrediente, diete, meniuri zilnice şi săptămânale, sfaturi practice şi trucuri care asigurau succesul preparatelor.
Află aici câteva dintre sfaturile Sandei Marin pentru mâncăruri delicioase.