15 ponturi ca să nu rămâi fără bani la cumpărături

Ultima actualizare:

    Nu lua marfa de  la nivelul ochilor
Nu lua marfa de la nivelul ochilor

Te aştepţi ca atunci când mergi la magazin vânzătorul să te întâmpine cu zâmbetul până la urechi şi să te îndrume către cele mai bune produse? Asta nu se va întâmpla niciodată pentru că marile magazine au strategii bine gândite pentru a te determina să cumperi cât mai mult. Iată câteva sfaturi pentru a nu te lăsa păcălit de aparenţe.

Citeşte şi

8 sfaturi ca să dai bani puţini la cumpărături

Românii trec graniţa pentru cumpărături mai ieftine

Alege coşul în locul căruciorului

 Indiferent de numărul şi cantitatea produselor pe care doreşti să le cumperi, nu intri într-un hipermarket fără cărucior.

Acesta este însă mult mai mare decât ar fi normal, tocmai pentru a te determina să cumperi cât mai mult - de câte ori vi s-a întamplat să puneţi în cărucior câteva produse, iar acesta să pară totuşi gol?

Pont: Nu luaţi un cărucior decât dacă aveţi neapărată nevoie. Dacă îţi faci cumpărăturile folosind un coş de mână pe care să îl "cari" prin tot magazinul, te vei gândi de două ori înainte de a cumpăra ceva.

Nu lua marfa de la nivelul ochilor

Aranjarea produselor în rafturi nu se face oricum. 

Cele care se vând cel mai bine sunt plasate în mijlocul raftului, în timp ce produsele scumpe sunt plasate la colţuri, astfel încât să treci de două ori pe lângă ele.

 Mai mult, produsele scumpe sunt plasate la nivelul ochiului pentru o mai mare vizibilitate, iar cele ieftine se află în rândul de jos.

Pont: Analizează ofertele doar din punctul de vedere al preţului şi al gramajului. Restul reprezintă doar marketing şi ambalaj. Evită produsele de la capetele rafturilor.

Pe aceeaşi temă:

Bancherii îţi spun cum să economiseşti

Cu cel mic la cumpărături? Iată 5 reguli de bază

Nu trece de două ori prin acelaşi loc

Prin modul în care sunt amenajate, magazinele încearcă să te facă să te opreşti de cât mai multe ori.

 De ce? Pentru că ori de câte ori te opreşti, există posibilitatea de a cumpăra ceva.

Pont: Nu trece de mai multe ori pe lângă acelaşi raft pentru că vei avea tendinţa să cumperi un anumit produs chiar dacă nu ai nevoie de el.

Dacă ai plecat de la raft fără să îl cumperi, în momentul în care te vei întoarce, există multe şanse să îl pui în coş.

Ia cu tine un calculator

Unele preţuri sunt greu de comparat. Ce costă mai puţin: 330 de grame la trei lei, sau 500 de grame la 3.8 lei?

 Multă lume se uită la preţ când cumpără ceva, iar magazinele pot alege gramaje neobişnuite pentru produsele proprii, astfel încât să nu poată fi comparate.

Pont: Atunci când cauţi cele mai ieftine produse, ia la tine un calculator de buzunar pentru a compara mai uşor preţurile.

Nu merge la supermarketpentru o pâine

Produsele esenţiale - pâinea, carnea, lactatele - se află în spatele magazinului, clientul fiind pus în situaţia de a traversa tot magazinul pentru a-şi cumpăra o pâine spre exemplu. Astfel, cresc şansele ca el să cumpere mai multe produse decât şi-a propus iniţial.

Pont: E de preferat să nu mergi la supermarket pentru o pâine. Dacă e musai, fă-ţi o listă de cumpărături şi nu lua decât ceea ce scrie pe ea. Dacă intri în magazin cu gândul de a cumpăra "ce îmi lipseşte prin casă", în mod sigur îţi vei umple coşul.

Analizează coşul la sfârşit

 Atenţie la false "chilipiruri". Uneori, produsele sunt aruncate într-un coş, pentru a da senzaţia că sunt ieftine, deşi nu sunt.

Pont: Înainte de a ajunge la casă, aruncă-ţi o privire în coş şi vezi dacă ai nevoie de tot ce ai pus în el. Altfel, nu te jena să ceri persoanei de la casa de marcat să pună deoparte produsele pe care nu mai doreşti să le cumperi.

Sfaturi pe care nu le auzi de la vânzător

 Dacă nu suporţi cozile mari şi aglomeraţia, fă cumpărăturile în jurul orei la care toată lumea ia masa de seară, chiar mai târziu.

Cea mai bună zi pentru cumpărături este miercuri, atunci este cel mai liber în marile magazine.

Atunci când cumperi lapte, ia o cutie din spate, cele din faţă sunt mai vechi.

Reprezentanţii magazinelor ştiu să atragă copiii, aşa că pun produsele cu ambalaje colorate şi foarte atrăgătoare la nivelul lor.

Guma de mestecat şi batoanele de ciocolată sunt aşezate lângă casele de marcat. Acestea sunt cumpărate din impuls. Probabil că de multe ori ai aruncat un pachet de gumă în căruciorul de cumpărături cât timp ai stat la coadă, mai ales dacă erai şi cu cel mic.

Cumpără cu grijă. O să sfârşeşti prin a arunca aproximativ 12% din ceea ce cumperi.

Vrei să eviţi micile accidente din parcarea magazinului? Atunci parchează-ţi maşina pe locurile îndepărtate.

Noi avem cele mai mici preţuri! De câte ori ai auzit sloganuri de genul "dacă găsiţi în altă parte mai ieftin, noi vă returnăm de X ori diferenţa"? OK, încearcă să gseşti acel produs în altă parte.

Fii atent la ofertele speciale, gen "3 la preţ de 1". În mod sigur există un motiv pentru care produsele sunt vândute aşa de ieftin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net