«Am făcut multe rele. Nu regret nimic»

Ultima actualizare:

    În septembrie 2009, Ioan  Ursuţ a atacat, ajutat de cinci  complici, o maşină de transport  bani în Pasul Gutâi.
În septembrie 2009, Ioan Ursuţ a atacat, ajutat de cinci complici, o maşină de transport bani în Pasul Gutâi.

Cotidianul suedez „Aftonbladet" a publicat, în august 2007, la scurt timp după ce Ioan Ursuţ a fost eliberat din închisoare, un amplu interviu cu autorul jafului din septembrie 2009 din Pasul Gutâi.

Ursuţ, care vorbeşte cinci limbi, română, suedeză, italiană, germană şi engleză, le-a mărturisit ziariştilor că şi-a propus să nu mai fie închis niciodată.

„Un singur lucru e sigur: că vom muri într-o bună zi. Dar eu sunt sigur de două: că voi muri şi că nu voi mai sta niciodată într-o închisoare. Nu vreau să mai jefuiesc", a spus acesta.

Băimăreanul a descris cu lux de amănunte momentele cele mai importante ale „carierei" sale de răufăcător, pe care a început-o în 1984, în Italia, la Cuneo, unde l-a ucis pe traficantul italian de ţigări Italo Pagnutti, pe motiv că acesta ar fi încercat să îl escrocheze cu 30.000 de mărci germane: „Din întâmplare, l-am văzut lângă un bar, l-am scos din maşina lui. Îmi căutam pistolul, dar noroc că nu l-am găsit: dacă îl împuşcam, eram condamnat la 30 de ani de închisoare. Doar l-am bătut. Când am plecat, încă trăia. Credeţi-mă, dacă aş fi omorât pe cineva, nu îl lăsam în maşină. L-aş fi îngropat undeva, pe un deal".

„Am făcut multe rele şi am stat aproape 20 de ani în închisoare. Nu regret nimic, nici măcar evadările. Poate doar faptul că am împuşcat doi poliţişti", a mai spus românul. Episodul a avut loc în septembrie 1989, după ce tocmai evadase din închisoarea Hall, din Södertälje.

image

"Eram într-un restaurant.Au apărut doi poliţişti, cu poza mea, întrebând oamenii dacă m-au văzut. M-am lăsat în genunchi şi am tras jos. Dacă vroiam să îi omor, ţinteam spre piept. Îi înţeleg dacă mă urăsc", a povestit băimăreanul.

Evadări «imposibile»

Cea mai de răsunet dintre cele patru evadări ale lui Ioan Ursuţ a avut loc în 1989, din închisoarea Hall. Atunci, folosind o pânză de fierăstrău, a săpat o gaură de 17 x 49 de centimetri în zid, prin care a reuşit să iasă.

"M-am uns cu ulei, nu a fost deloc uşor". În 1991, a reuşit o altă evadare, din închisoarea Kumla, alături de palestinianul Marten Imandi, condamnat pentru terorism.

"Am «comandat» de afară o armă, care a fost ascunsă în apropierea închisorii. Aflam că totul e pregătit când venea un vizitator la un deţinut cu un cadou special: trei trandafiri roşii. Apoi, împreună cu Imandi, am profitat când un gardian nu a fost atent şi am fugit. Greu? Deloc".

A fost prins, însă, după cinci zile, când un câine poliţist l-a descoperit ascuns într-un tufiş. Probleme cu evadările a avut, spune el, doar în Italia: "E imposibil să-i convingi pe italieni să evadeze. Am stat în celulă cu un membru al Mafiei. Mi-a spus că dacă ar evada, ar pierde zeci de milioane. Îşi conducea afacerile din închisoare. Zilnic, primea de la un gardian un telefon mobil. Nu avea nici un motiv să fugă".

«Cariera» lui Ursuţ

1983- fuge în Italia1984- ucide un traficantul de ţigări şi fuge în Suedia1986- este bănuit că a ucis trei români, dar nu este condamnat1986- în iunie este condamnat la un an şi şase luni închisoare pentru posesie ilegală de armă şi intenţie de jaf1986- în decembrie este condamnat la doi ani şi trei luni închisoare pentru înşelăciune şi uz de fals1989- evadează din închisoarea din Norrköping şi e prins după o zi1988- evadează din închisoarea Hall şi e capturat abia după o lună1989- încearcă să evadeze din închisoarea Norrköping, dar e prins 1990- evadează din penitenciarul din Kumla şi e prins după cinci zile1991- este expulzat în Italia, unde e închis la Padova şi Milano1998- evadează din închisoara Opera din Milano, dar este prins2007- este eliberat2010- este arestat la Baia Mare, pentru jaf armat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image png
thief 1562699 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net