Apocalipsa după uragan

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Spitalele din Brooklyn au fost neîncăpătoare pentru miile de răniţi refugiaţi din calea urgiei care a lovit ieri noapte New York-ul. Ţipetele de groază ale oamenilor care s-au trezit cu pereţii caselor dărâmaţi au fost înecate de vânturile care biciuiau cu peste 150 km/h. Haosul a pus stăpânire peste metropolă...

Dimineaţa, toate aşezările omeneşti arătau ca după război: fire de electricitate rupte, ziduri sfâşiate, arbori scoşi din rădăcini, străzi transformate în fluvii, cartiere întregi de pe coastă acoperite de apă.

Americanii care au mai rămas în oraş au fost evacuaţi cu bărci pneumatice

simeon stalpnicul png

Mihaela, o româncă ce locuieşte în Brooklyn, zonă considerată de risc maxim în calea furtunii Sandy, ne-a împărtăşit clipele de coşmar.

„Întâi s-a lăsat beznă în tot cartierul. Vântul sufla cu o putere incredibilă, iar la etajse simţea înfiorător. Parcă era un film de groază. Apoi a căzut Internetul şi telefonul. O pătură deasă de apă s-a dezlănţuit şi nu vedeai nimic pe geam. Sirenele vuiau pe străzi şi din când în când se auzeau bufnituri surde. A fost cea mai lungă noapte din viaţa mea şi nu îmi venea să cred că oraşul care nu doarme niciodată amuţise", ne-a povestit tânăra.

Vântul puternic a smuls stâlpii de curent şi copacii

simeon stalpnicul png

Maşinile parcate au fost luate de valurile de 4 metri

simeon stalpnicul png

Între timp, jumătate din SUA urmărea cu sufletul la gură bilanţul înfiorător: peste 7 milioane de locuitori din 10 state au rămas fără electricitate şi s-au trezit în frig.

Peste 20 oameni au murit în urma dezastrului produs de rafalele de vânt care au atins 150 km/h. Doi copii, de 11 şi 13 ani, au fost ucişi de un copac în faţa casei lor din Westchester. O femeie a murit după ce s-a electrocutat atingând firele electrice căzute în Manhattan, doi bărbaţi au fost striviţi de un copac în New York şi Ulster County, alţi doi bărbaţi au murit după ce un arbore a căzut pe maşina în care se aflau. Un copil de 8 ani a fost omorât de un copac în Pennsylvania.

Apa a năvălit în staţiile de metrou

simeon stalpnicul png

Faţada unui bloc a fost smulsă de vânt

simeon stalpnicul png

Oamenii şi-au abandonat maşinile şi s-au refugiat pe clădiri

simeon stalpnicul png

S-au format adevărate cascade pe străzi

simeon stalpnicul png

Cartiere şi tunele de metrou din New York au fost complet inundate, după ce valurile de 4 metri înălţime ale oceanului au invadat străzile. Între 80 şi 100 de case au ars din temelii după ce mai multe transformatoare au explodat. O macara a căzut peste o clădire de lux şi a prăbuşit faţada unui apartament.

simeon stalpnicul png

Atlantic City şi New Jersey au fost practic înghiţite de Oceanul Atlantic. Consecinţele sunt devastatoare, pagubele s-ar putea să se ridice la zeci de miliarde de dolari. Două centrale nucleare au provocat panică, dar au rezistat. Totuşi au oprit fiecare din ele câte un reactor de teamă să nu se producă vreun dezastru.

simeon stalpnicul png

Valetina Pelinel, blocată în locuinţa eidin New York

Uraganul Sandy a surprins şi câţiva români celebri aflaţi zilele acestea în metropola americană. Spre exemplu, Valentina Pelinel nu e la prima experienţă de acest gen, aşa că a pus în aplicare ceea ce ştia deja, la capitolul pregătiri: şi-a făcut provizii de apă şi mâncare şi s-a baricadat în apartamentul ei situat la etajul 21 al unui zgârie-nori. Soţia lui Cristi Boureanu a postat pe contul ei de Facebook un mesaj prin care încearcă să-şi liniştească fanii, dar şi o fotografie din locul unde se afla, dar înainte să înceapă nebunia.

"În Uptown New York e linişte în aşteptarea Uraganului Sandy. Am fost la New York şi în timpul Uraganului Irene şi a fost totul ok în zona mea, doar ploaie şi vânt. Aşa că nu vă îngrijoraţi, nu scăpaţi de mine", a scris fotomodelul pe reţelele de socializare.

simeon stalpnicul png

Dar soţul ei, politicianul Cristian Boureanu, nu prea e linişit. "Vă daţi seama, n-am cum să fiu calm. Dar am vorbit aseară (luni seară, n.r.) cu Valentina şi era ok, apartamentul ei se află într-o zonă sigură, cât de cât. Vineri urmează să revină în România, sper să poată veni, sper ca până atunci situaţia să se îmbunătăţească", a declarat Boureanu pentru Click!.

3 Şi Marius Moga se află la New York, în aceste zile. "Pun pariu că nu aş fi avut niciodată ocazia să văd luminile stinse în oraşul care, de obicei, nu doarme", a scris Marius Moga pe Facebook. Compozitorul şi-a luat, se pare, câteva zile de vacanţă, înainte de începerea ediţiilor live ale show-ului «Vocea României», de la PRO TV.

Atenţie! Avioanele spre 12 state americane sunt anulate

Românii care doresc să plece spre Statele Unite sunt sfătuiţi să amâne orice deplasare. Ministerul de Externe a transmis o atenţionare, după ce a fost declarată stare de urgenţă în 12 state din SUA.

Au fost anulate deja majoritatea zborurilor spre şi din statele Connecticut, Delaware, District of Columbia, Maine, Maryland, Massachussets, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island şi Virginia.

Aeroporturile din zona de nord-est a SUA au anunţat că vor anula numeroase curse, iar majoritatea zborurilor vor avea întârzieri majore. Românii îngrijoraţi se pot adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de pe teritoriul SUA şi Canada (www.mae.ro). Până ieri, misiunile diplomatice ale României nu au primit solicitări din partea românilor care trăiesc pe coasta de est a SUA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net