Aşa vinzi casa pe timp de criză!
Te-ai decis să-ţi vinzi locuinţa dar nu se înghesuie nici un cumpărător? Nu ştii ce metode să mai aplici? Ce sfaturi să mai urmezi? Victor Alexandru, directorul agenţiei imobiliare "Premier Service", din Bucureşti, te învaţă ce trebuie să faci pentru a "păcăli" criza şi a-ţi atrage clienţi.
Chiar dacă suntem în perioada de criză, chiar dacă nimeni nu se mai înghesuie să cumpere locuinţe, există totuşi câteva trucuri pe care este bine să le urmezi dacă vrei să vinzi.
Află preţul pieţei!
Vânzătorul trebuie să cunoască preţul pieţei şi să nu se "arunce" la sume mari, pentru că nimeni nu va dori nici măcar să vizioneze locuinţa. În acest caz, dacă dai un anunţ în ziar, specifică faptul că preţul este negociabil.
Nu refuza vizionări!
Nu exclude nici o propunere, chiar dacă nu te mulţumeşte pe deplin şi primeşte la vizionare pe oricine se oferă. Nu ai de unde să ştii de unde sare iepurele şi nici nu ai ceva de pierdut.
Nu cere banii cash!
Acceptă creditele bancare. Cel puţin în această perioadă, nimeni nu dispune de sume atat de mari încât să plătească cu banii jos.
Negociază termenul!
Fii o persoană deschisă şi negociază termenul de plată şi cel de eliberare a casei. Poţi lăsa din preţ dacă viitorul proprietar acceptă să eliberezi locuinţa într-un timp mai îndelungat. Poţi ridica preţul, dar, în schimb, eliberezi casa imediat. Termenul de plată e mai mare când cumpărătorul face credit ipotecar!
Atenţie la detalii!
Nu spune cumpărătorului că în casa ta a murit cineva. Unii clienţi nu vor să locuiască într-un apartament în care a decedat bunicul sau mătuşa ta.
Fă curăţenie!
Casa trebuie să arate impecabil când e vizionată. Dacă cei care vin la vizionare vor vedea mizerie, se vor gândi că în locuinţa respectivă sunt gândaci sau şoareci.
Fă reparaţii!
Repară instalaţiile electrice şi sanitare, uşile şi sistemul de închidere a geamurilor. Nimănui nu-i convine să cumpere o casă, iar apoi să plătească suplimentar pentru îmbunătăţiri de acest gen.
Aeriseşte casa!
Îndepărtează eventualele mirosuri de mâncare venite de la vecini aerisind foarte bine şi folosind odorizante.
Obligaţii respectate de ambele părţi
Sfat vânzător
Începând din primăvară, va intra în vigoare Legea nr. 372/2005, care presupune obligativitatea existenţei unui certificat energetic, la încheierea unei tranzacţii imobiliare. Procedura de obţinere e următoarea:
- solicitarea făcută de administratorul clădirii pentru întocmirea Certificatului energetic;
- efectuarea expertizei energetice a clădirii;
- eliberarea Certificatului de către primărie.
Sfat cumpărător
În cazul în care cumpărătorul achită imobilul printr-un credit, este bine să aştepte aprobarea acestuia.
La momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare, banca va transfera automat creditul obţinut de cumpărător în contul vânzătorului.
În general, acest lucru se face printr-un ordin de plată condiţionat, iar comisioanele aferente sunt suportate tot de cumpărător.
Mai multe informaţii despre bănci şi alte instituţii financiare găsiţi pe Conso.ro.