Au dat 7.000 Є să ia masa în tren
E regele trenurilor. Are 15 vagoane, 40 de oameni care îl deservesc şi 100 de pasageri unul şi unul. Parcurge anual acelaşi drum de lux, Paris-Istanbul, şi are admiratori în toată lumea. Orient Express, minunea transportului pe calea ferată a oprit ieri la Arad, Sinaia şi Bucureşti.
Cele şase zile de călătorie îi costă pe excentricii turişti circa 7.000 de euro. Regula generală pe care trebuie să o respecte aceştia este vestimentaţia, care trebuie să fie similară cu cea din anii '20, adică perioada în care au fost construite actualele vagoane.
Cei o sută de pasageri, care au intrat duminică seara în ţara noastră, şi care provin chiar şi din America sau Australia, sunt răsfăţaţi cu cele mai fine meniuri ale bucătăriei franceze, cu 12 feluri de mâncare, în fiecare zi.
"Pentru mic dejun şi cină am făcut cumpărături la Budapesta. Am gătit piept de pui cu trufe, roşii coapte şi dovlecei, platou cu cele mai fine brânzeturi, iar la final o piramidă de ciocolată cu banane. Compun meniul în aşa fel încât să mulţumesc toată clientela", ne-a spus Christian Bodiguel, bucătarul-şef al celui mai luxos tren din lume.
Garnitura a ajuns în Gara de Nord ieri, la ora 14.15, cu o întârziere de un sfert de oră. Reporterii Click! au reuşit să urce la bordul trenului şi timp de un sfert de oră s-au plimbat prin trenul gol.
Am trăit senzaţii de nababi timp cât să fumezi o ţigară şi să bei o cafea de Columbia. În restaurant lumina difuză a lămpilor de pe mese lăsa să se vadă, totuşi, pianul şi barul dichisit cu băuturi rare. Am încercat rara senzaţie de a comanda caviar Beluga lui Francesco, ospătarul. Ne-a smuls din reverie vocea şefului de tren care, deşi elveţian, ştia bine două cuvinte: „român jos".
Meniu regal pentru pasageri
Christian Bodiguel este bucătarul-şef al trenului care circulă pe ruta Paris-Istanbul o dată pe an. Acesta pregăteşte mâncăruri pentru pasagerii privilegiaţi cum numai în marile restaurante ale lumii se mai găsesc. Iată ce a pus pe masă Christian pentru cei care au înnoptat ieri în Capitală:
Somon afumat cu avocado:36 euro
Foie gras de raţă în vin alb:32 euro
Caviar Beluga (50 gr.): 390 euro
Mix de caviar (75 gr.): 220 euro
File de vită, cu foie gras şi trufe: 42 euro
Platou de brânzeturi: 14 euro
Piramidă de ciocolată: 14 euro