Constanţa: Invitaţie la croazieră eco în Marea Neagră

Ultima actualizare:

Catamaranul aparţine unui cuplu de austrieci care şi-au echipat vasul cu 38 de panouri solare şi o turbină eoliană.

Turiştii au o ofertă inedită în aceste zile pe litoral. Cu 700 de euro pot face o croazieră în Marea Neagră pe un iaht ce navigă doar cu puterea soarelui şi a vântului. Invitaţia vine din partea unor navigatori austrieci.

Visul unui avocat

Michael Köhler (46 de ani) şi soţia sa Heike (43 de ani) au profesiuni diferite (el avocat, ea coafeză), dar au o pasiune comună: navigaţia ecologică.

„Am practicat puţin avocatura. Navig de la 26 de ani. Am schimbat de-a lungul anilor mai multe bărci cu care am călătorit în jurul lumii“, mărturiseşte Michael Köhler. „Am aflat că soarele este mai sigur decât vântul şi am testat acest lucru pe o ambarcaţiune mai veche, acum cinci ani. Am văzut că este posibil“, spune Michael.

Vasul a fost proiectat de la bun început pentru realizarea acestui proiect, principalul ajutor venind din partea brandului de promovare a energiei eco My Energy. Vasul are 15 m lungime, 7,5 m lăţime şi se deplaseză cu o viteză de croazieră de 9 noduri putând executa zilnic un marş de 150 de kilometri.

Pe acoperiş au montat 38 de panouri solare care generează 8 kilowaţi (Kw) şi o turbină eoliană de 400 waţi. Energia alimentează cele două motoare electrice de 10 Kw pentru propulsie şi două motoare de 4 Kw pentru manevrare. La bord există şi o instalaţie de desalinizare, care le asigură necesarul de apă.

Va înlocui panourile laterale cu panouri cu două feţe pentru a utiliza mai eficient lumina.

Aventura, o premierăMichael şi Heike au plecat din aprilie în turul de promovare pentru acest proiect care a costat 800.000 de euro. „O mică parte din fonduri a fost acoperită de sponsori, restul este investiţia mea“, spune avocatul.

Din Bonn au navigat pe Rin, pe Main, apoi pe Dunăre până la Sulina. Au făcut un scurt popas în Portul Tomis şi s-au îndreptat spre Mangalia, unde vor zăbovi până la mijlocul acestei luni, chiar lângă scena-scoică.

Aventura lor este o premieră. „Este prima dată când o ambarcaţiune care funcţionează cu energie ecologică a ieşit pe Marea Neagră, de la Sulina la Constanţa. Până acum am parcurs 3.400 de kilometri numai cu energie solară. Nicio barcă electrică nu a mai efectuat un astfel de traseu“, a declarat Köhler.

Austriecii s-au gândit la o metodă de a-şi autofinanţa proiectul: primesc oaspeţi la bord contra cost, oferind servicii turistice all inclusive - 700 de euro/persoană pentru o săptămână. Cei doi soţi doresc să-şi promoveze proiectul în întreaga lume şi să arate că se poate naviga fără combustibili fosili.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net