Dacă nu se opera, Bittman risca să facă atac cerebral

Ultima actualizare:

    Dan Bittman, la un pas de atac cerebral
Dan Bittman, la un pas de atac cerebral

Dan Bittman a fost la un pas de o tragedie. Săptămâna trecută, artistul s-a operat la Viena, după ce medicii au constatat că are carotida înfundată, iar creierul nu mai este bine irigat. Dacă nu făcea intervenţia chirurgicală, risca să sufere un accident vascular sau un infarct, care ar fi putut să-i fie fatal. Cântăreţul se simte bine acum, dar va mai putea urca pe scenă abia peste trei săptămâni.

27 de ani de muzică şi televiziunea puteau să-i fie fatali lui Dan Bittman. Din 1985, este liderul trupei Holograf, apoi a cochetat cu actoria, cu politica - a fost consilier la Ministerul de Finanţe - a prezentat o emisiune de mare succes la TVR1, „Dănuţ SRL", iar acum este unul dintre cei trei juraţi de la X-Factor (Antena 1). La cei 50 de ani ai săi, Dan Bittman lucrează şi 14 ore pe zi. Stresul şi oboseala i-au pus capac.

Acum un an, în urma unui control medical de rutină, la care s-a prezentat din cauză că obosea repede, solistul a fost sfătuit să-şi facă un examen RMN, pentru a elimina orice bănuială de boală. După această investigaţie, Bittman a fost diagnosticat cu stenoză carotidiană asimptomatică.

În termeni populari, pe un vas de sânge de la gât s-a depus grăsime, vena s-a îngustat, împiedicând astfel circulaţia sângelui. Blocarea acestei artere poate determina apariţia accidentului vascular ischemic sau a infarctului. Dacă nu s-ar fi dus la medic, Bittman nu ar fi depistat boala, întrucât nu avea nici un simptom, în afară de starea de oboseală continuă.

„Dan a fost diagnosticat cu stenoză carotidiană asimptomatică. Nu simţea nimic, nu-l durea nimic, dar riscurile erau mari. A ales Viena pentru discreţie. A stat patru zile acolo, cu familia, după care a revenit în România. Perioada de refacere presupune 2-3 săptămâni de repaus, timp în care se sudează tăietura rezultată în urma operaţiei.

Placa de aterom (grăsimea) este îndepărtată din artera carotidă pentru a restabili fluxul sangvin

Placa de aterom  (grăsimea) este  îndepărtată din  artera carotidă  pentru a restabili fluxul sangvin
Placa de aterom (grăsimea) este îndepărtată din artera carotidă pentru a restabili fluxul sangvin

În acest timp, el trebuie să evite grăsimile, dar şi oboseala. Tocmai de aceea ne-am amânat şi concertele de pe 22 şi 23 octombrie, de la Sala Palatului. Noi am fi vrut să le reprogramăm la jumătatea lunii noiembrie, însă locaţia este arhiplină până la sfârşitul anului", a declarat Edi Petroşel, toboşarul Holograf, pentru Click! Fanii care au bilete la cele două spectacole pot fie să le păstreze pentru data la care vor fi reprogramate, fie îşi pot recupera banii până la data de 30 noiembrie de la agenţia de unde le-au cumpărat.

"Le mulţumesc tuturor celor care mi-au trimis mesaje de susţinere, însă nu este vorba de ceva foarte grav, iar problema s-a rezolvat cu succes. Ce-i drept, această mică pauză o programasem după cele două concerte de la Sala Palatului, însă planurile nu se potrivesc întotdeauna", a declarat artistul.

simeon stalpnicul png

Prof. dr. Mircea Cinteză, cardiolog

"Stenoza carotidiană asimptomatică este cauza cea mai frecventă a accidentelor vasculare ischemice. Practic, carotida, una dintre arterele principale ale creierului, este blocată sau îngustată de depunerile de colesterol. În felul acesta, creierul nu mai este irigat corespunzător. Unii pacienţi pot să nu aibă nici un simptom, stenoza carotidiană fiind descoperită întâmplător la un examen fizic complet, în care se examinează auscultător şi regiunea cervicală. Alţii pot avea ameţeli.

În ambele situaţii, operaţia este absolut necesară. Intervenţia prezintă riscuri mari, deoarece, dacă nu se curăţă bine colesterolul de pe arteră, o bucăţică poate pleca spre creier şi se produce embolie. În general, intervenţia se face chirurgical, cu anestezie locală. Recuperarea durează în jur de zece zile, iar pacientul trebuie să urmeze un tratament specific pentru a evita din nou depunerea de colesterol pe artere". (Oana Neacşu)

simeon stalpnicul png

În prima emisiune a X-Factor, Dan Bittman a plâns în hohote, impresionat de un concurent orb. El a dat de înţeles că nu doar povestea tânărului l-a impresionat atât de tare, ci şi faptul că el personal trece printr-o perioadă dificilă.

"Trec prin momente foarte grele şi mi-ai demonstrat că nu există greutăţi pe pământ, mi-ai dat putere să pot trece şi eu peste greutăţile mele. Este un mare privilegiu pentru mine că te-am cunoscut", i-a spus Bittman concurentului, dând de înţeles, printre rânduri, că era frământat de probleme pe care nu voia să le facă publice, dar care îl făceau să răbufnească în momentele sensibile. Deocamdată, emisiunea difuzată la Antena 1 este înregistrată încă din vară, aşa că refacerea lui Bittman nu va afecta desfăşurarea concursului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop png
image
image
image
image
image
image
criminal freepik jpg
bacalaureat jpg
bear 1283347 1280 jpg
ventilator istock jpg
cariera elevi jpg
pompieri smurd jpg
Olt 1 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net