Decorează zona de studiu a copilului!
1. Delimitează spaţiul
Înainte de a porni în căutarea elementelor de care ai nevoie pentru amenajarea zonei de lucru, trebuie să ştii exact de cât spaţiu dispui.
Un birou, un scaun şi o bibliotecă ar trebui să fie suficiente pentru copilul tău. Important e ca cel mic să aibă suficient loc pentru a-şi expune toate materialele necesare învăţării şi să stea confortabil la birou.
2. Alege culori care «invită» la studiu
Încă de la început, trebuie să decorezi zona de lucru astfel încât aceasta să fie pe placul celui mic şi să îl "tenteze" să studieze. Totuşi, dacă cel mic e înnebunit după maşini, tu nu vei expune maşinuţe peste tot, doar doar va învăţa ceva.
Alege o culoare care să îi creeze o dispoziţie pentru învăţare: albastrul, verdele sau griul au un efect relaxant, ajutându-l pe cel mic să se concentreze. Roşul şi galbenul dinamizează şi îl stimuleaza să găsească idei şi soluţii.
3. Organizează rechizitele
Când vine vorba de un copil, ai nevoie de multe spaţii de stocare.
Încearcă să menţii totul cât mai ordonat şi organizat, astfel încât cel mic să îşi găsească cu uşurinţă toate instrumentele de lucru necesare studiului. Foloseşte-te de cutii, rafturi, sertare şi organizează-le cu ajutorul etichetelor.
4. Alege mobilă rezistentă
Indiferent de ce variantă alegi, mobila pentru copii trebuie să fie rezistentă, solidă şi destul de spaţioasă pentru toate mărunţişurile celui mic.
Biroul. Ai nevoie de un birou funcţional care să ofere suficient spaţiu pentru toate activităţile pe care copilul tău le va desfăşura.
Scaunul. Acesta trebuie să fie comod, dar în acelaşi timp să asigure copilului o poziţie corectă în timpul lucrului.
5. Potriveşte lumina
Indiferent de lumina pentru care optezi, sursa acesteia nu trebuie să intre în contact direct cu ochii copilului.
Dacă vrei să aşezi biroul lângă fereastră, ai grijă ca lumina să nu bată direct în biroul celui mic. Dacă optezi pentru un corp de iluminat, nu îl poziţiona la nivelul ochilor, pentru că pui în pericol vederea copilului.
6. Adaugă câteva acccesorii
Fără a încărca spaţiul, adaugă accesorii care i-ar putea fi de folos celui mic. O tablă magnetică îi va ţine aproape toate notiţele şi hârtiuţele.
Globul pământesc îi va fi de folos la orele de geografie sau istorie. Un loc special pentru diplomele şi medaliile sale îl va ambiţiona să înveţe şi mai mult; în plus, lângă acestea, îi poţi lăsa câte un mesaj de încurajare, care să îl surprindă plăcut.